onsdag 16 januari 2019

Stormigt värre


Idag skulle det ju storma. Verkade det på SMHI. Och stormade har det definitivt gjort. Storm av stora mått. Men inte utomhus utan mer i det egna huvudet. Intensiv dag med oerhört många intryck. Som definitivt inte alla är sorterade ännu, kanske inte ens någonsin blir fullt ut heller.

Bara det att få en dag med Vd:n för KommunInvest och få honom att på et begripligt sätt inte enbart prata ekonomi utan minst lika mycket, eller parallellt stora utvecklingsfrågor. Kvalificerad omvärldsspaning. För att göra dagen och morgondagen lite mer begripliga. Och därmed möjliga navigera inför.

Onekligen har kommunerna stora förutsättningar. Om de mest konstruktiva besluten tas och om det finns ett tydligt och engagerande ledarskap. Kännbar blir framtiden. Stora investeringar som bara ökar. Men klart mest kännbart blir det för regionerna att kunna ekonomisera den medicinsk tekniska utvecklingen. Dock från ett någorlunda gott ekonomiskt läge. Förutom det enda landsting/region som radikalt halkat efter. Och hur de ska kunna förändra sin situation – enklare trolla.

Klart att det handlar om stora frågor runt ekonomi, runt digitalisering, demografin. Ändå klart största utmaningen kring kompetensförsörjning. Redan idag en gigantisk utmaning. Ett hotande mål där vi verkligen behöver få in de utlandsfödda mer aktivt i arbetsmarknaden. Ingen tjänar på utanförskap. Ingen. Så istället göra oss alla till förlorare. Låt oss bygga upp det hållbara samhället gemensamt.

Blev en lång dag runt skolans situation. Kopplat främst till en landsortsskola. Efter en del inlägg och genom att ta del av en del andra dokument, redo för ett framåtsyftande omtag. Viktigt kunna göra det utan prestigeförlust, visar på storhet! Nu är det upp till bevis.

På samma sätt tacksam för det sena besöket. Välgörande få samtalet med person som kan vara saklig och förhålla sig till sanningen, hur den nu skrivs fram. Engagemang är alltid viktigt – även när och om det skulle gå emot sin egen uppfattning bidrar det till eftertanke och gör produkten än mer kvalitativ. Faktiskt oerhört imponerad av det lokala engagemanget, och klokskapen. Att möjligen vissa trampar över är mer att beklaga.

Hamnade också i samhällsproblemet i Kungsgården. Var säker några hundra personer som trängt in sig för att prata och informeras om situationen runt en enskild fastighet. Centralt belägen. Ingen borde ha kunnat undgå att få insikt hur lagtexten är skriven och gör åtgärder mer eller mindre omöjliga. Samhället mår inte bra och invånarna i fastigheten tvingas in i elände. Även här upplever jag at det finns nycklar som kan nyttjas för lösningens skull

Har skridskorna framme. Och räknar med att Kalle kommer tidigt i morgon bittida för att låna dem till den dagens sportsliga aktiviteter. Rörelse grundlägger mycket av en persons framtida möjligheter till ett gott leverne.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar