tisdag 1 januari 2019

27 december


Vaken morgon. Sällan jag lyssnar in ”Du gamla, du fria” klockan 07.00. Men i morse var det dags. Efter en tiiidig morgon med mycken spänning. Premiärmatchen för småkronorna i deras eget VM. Blivit en turnering som verkligen engagerar stora delar av svenska folket. Problemet är tidsomställningen. Sändningen från 04.00 och nedsläpp klockan 04.30.

Bestämde mig tidigt följa fighten. För det var Finland på andra sidan och de var verkligen stora favoriter med sitt NHL inspirerade manskap. Men i Sverige handlar det mest om laget före jaget. Ändå många som steg fram och gjorde det där lilla extra. Att en av dem var målvakten med Brynäs bakgrund betydde att det endast var ett av 30 skott som slank in. Mot svenskarnas två.

Imponerad också av intresset. Inget hemmalag här alltså och då fick matchen spelas i mindre ishall utanför Vancouver. Men fullt hus, 7.000 åskådare. Som det ska vara i den hockeytokiga staden. 

Tokigt kan det bli på annat sätt. Som att själv missa en tackling och istället far med huvudet före rakt in i sargen. Reprisbilderna från Leksandsmatchen visar när en av deras egna forwards kommer flygande rakt in i sargen. Efter så långt uppehåll ambulanshelikopter till Falu sjukhus och sedan vidare till Akademiska – allvarligt skadad. Känns så hårt – och så onödigt.

Ibland får et radioprogram fram funderingar. Kring hur den tekniska utvecklingen gått hand i hand med större ohälsa. Och minskad produktivitet. Ordet effektivitet har tappat positiv känsla och är i total avsaknad av ambition till gemenskap. Har den tekniska utvecklingen bidragit till demokratiutveckling? Eller går vi istället i en helt annan riktning.

Skakigt. Världsekonomin – som uttrycks i att börsen backar. Handelskrig och osäkerhet är aldrig framgångskoncept. Samarbete fordrar samtal. En gemensam vilja att göra varandra bättre.

En annan ekonomi utspelade sig på Valbo Köpcentrum. Hamnade där i samband med hårklippning. Och blev del i en allt mer stigande kommers. Allting gick att köpa – och det köptes!

I natt – står över junior VM matchen. Känns allt för mycket dagen efter. Som en form av hockey-bakfylla. I natt får svenska laget klara sig själva.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar