onsdag 30 januari 2019

Reflektioner


En sådan där dag med betraktelse, eftertanke. En dag i resan från då till nu – från nu till framåt. Definitivt en ny upplevelse, denne Hans Abrahamsson som hade heldag på Sjömanskyrkan Gävle. En betraktelse över vad som fört oss hit där vi är, och dessutom vilka vägar vi har att välja mellan för den framtida seglatsen. Lärorikt och givetvis alla möjligheter att inte hålla med. Inget rätt – inget fel. Men i allt detta med eftertanke. Uppmuntra det egna tänket.


Hans kom också in på kampen mellan liberalismen och konservatismen. Om det går at känna trygghet i förändring, i valfrihet. Eller om det konservativa är det bästa – det som slåss för att det ska vara som det alltid varit.

Vi lever onekligen i en verklighet där vi möter problem med at göra som vi alltid gjort, men lite mera. Det ställs stora krav på omställningar. Fast vi vågar inte ta de stegen. Inte göra på annat sätt. Globaliseringen väller in. Men gör knappast globala avtryck. Utan istället globala uttryck. Handlar om vårt eget förhållningssätt.

De absolut flesta söker sig till urbana miljöer. 2009 bodde världens halva befolkning i städer. Nu oerhört mycket större andel – och det bara fortsätter. Snabbt och som det verkar, ostoppbart. Och det här påverkar oss och definitivt företag och dessetableringen. Där tillgång till arbetskraft kanske är det allra viktigaste när ett företag funderar på att etablera sig. Sedan kommer det här med hur skolan ser ut. Hur skolan lyckas i sitt uppdrag. Därefter kommer det där med sociala förhållanden. Men inget om skatter, om miljösatsningar!

Idag skiktas våra samhällen. Kaka söker maka. Även inom den tekniska sfären finns det möjligheter att genom algoritmer skapa sig kluster av likasinnade. De som bär på samma typ av ”sanningar”. Trots att vi vet att vi inte kan luta oss mot gamla sanningar.

En stor frågeställning är varför de sociala klyftorna växer så starkt. Trots – eller på grund av de starka marknadskrafterna? Jämnar marknaden ut de ojusta förutsättningarna.

Sverige har uppenbarligen varit det land som utvecklats av den sociala ingenjörskonsten. Det som skapats uppifrån och sedan tryckts ned. Det här måste återskapas – men denna gång tillsammans. Medskapande är en av samhällsförändringens grundbultar.

Eller – är vi de konservativa individer som är rädda för förändringar. Rädda för vår egen skugga.   

Reflekterande dag, reflekterande kväll och mycket funderande tillsammans med John Blund som väntar.       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar