lördag 10 mars 2018

The Winners takes it all


Det finns olika sätt bli förnedrad på. Bäst när det gäller var ju uttrycket som Willi Railo planterade in för så många år sedan. I ishockey handlar det om att applicera det när det handlar om den period som är helt avgörande. Slutet av säsongen. Sista omgången nere i Göteborg. På sitt sätt utan avgörande placering vare sig för Brynäs eller för hemmalaget Frölunda. Men en match at bygga självförtroende – eller tappa det helt. Gävle killarna valde det senare, tappa självförtroendet helt. Om det inte redan skett tidigare. Klart killarna bär stort ansvar själva. Men framförallt borde väl sportchefen Bengtzen finnas där med neddragna byxor. Så många felsatsningar som inleddes med flopprekryteringen av Melin. Tufft ha ansträngt ekonomiskt läge och sedan få dubbellöner för så många. 19 insläppta mål på de tre senaste matcherna säger i klartext vad det handlar om.   

I ”expertstudion” satt Mr Wikegård och försökte förstärka sin egen image, Mr Besserwisser. Det han under så många år till och med fått pröjs för. Många omgångar där i SHL, men med den experten känns det som om det serveras gammal gröt – varje omgång. Nu serveras Luleå för Brynäs Tigrarna i åttondelsfinalen. Kommer visa sig om det finns huggtänder kvar i de nu tama tigerkäftarna.

Rolig inbjudan, utmanande och något bygga vidare på. Att få vara med och därefter luncha tillsammans med Centerpartiet Gävle. En ny stig att trampa upp. Kändes verkligen att få vara med på ett äkta grönt möte. Kanske med ett undantag. Fast det är väl också en del av mångfalden. Och berikar säkert – på sitt sätt. Är väl synonymt med att inte bara blicka framåt i framrutan utan också kolla upp i backspegeln.  

Framåt. Samma arbetsmarknadsområde. Gemensamma utmaningar. Förstå vilket geografiskt område det handlar om att profilera sig emot. Givetvis växla upp på spåret och bli en aktiv del i Mälardalen. Finns så oerhört mycket konkret göra i den riktningen. Tillsammans blir man starkare – om man förstår sammanhang och utvecklar det strategiska arbetssättet. Bygga-team-konceptet – också ett viktigt inslag. Fast först självklart bestämma; Vill vi vara det pragmatiska alternativet för resultat eller väljer vi det lättare alternativet – prata illa om andra.

Följde verkligen hela andra halvlek. Vankades grön färg så länge. Innan Skutskärs damer tappade bort matchen i semifinalen i bandy vs Västerås. Blir en tredje avgörande fight redan i morgon. Skutskärs betydligt bättre grundspel borde ge biljetterna till Studenternas.  

Missade istället dagens förplanerade höjdpunkt. Tabatapasset klockan 12.00. Får ta reda på egna kroppen på något annat sätt. Men inte idag. Stillasittande eftermiddag och kväll är knappast upphetsande eller pulshöjande. Förmiddagen söndag – kanske, kanske kan innehålla ett längre promenadpass. Hoppas att jag har någon form av karaktär att satsa.

Återigen snöröjt. Runt blivande plattan. Carl-Henrik assisterad fullt ut av Emil och Per-Ewert. Fast det känns fortfarande konstigt konstatera at planeringen kring gjutning uppsköts av företaget fast deras egna anställda dressat för det – innan SMHI utannonserade snöväder. Ansvarslöst? Fast när de bara har att debitera så avslöjas deras s k strategi. Ger allt annat än förtroende.

I Syrien intet nytt. Bomber och fortsatt ond bråd död. Medan vi övriga tittar på. Erdogan tydlig när han hånar Nato ordentligt. Turkiskt försök till överlägsenhet. Och ledarskap som ska driva massorna i samma anda som en gång under det onda 30-talet. Lärdomen är att vi aldrig verkar lära oss.

Fotbollen rullar på trots snömassorna. Måste ses som hedersamt av Sandvikens IF med en bolls förlust mot hårdsatsande Brage. Enkelt kolla vilken förlust Gefle IF hade mot samma dalagäng. Men ändock. GIF vinst mot Syrianska. Kanske, kanske ändå på väg framåt. Inte minst för Malins del håller jag mina ljusblåa tummar.

I och för Axel Schulman – men så klockrent, så tydligt, så uppenbart att det ”bara” är att återge;

Donald Trump karakteristik av Sverige. Han säger: "Ni har utan tvekan problem med invandringen i Sverige. Det har skapat problem i Sverige. Jag var en av de första som sade det, vilket jag fått kritik för, men det var okej för jag hade rätt.”

Statsministern representerar Sverige, dig och mig och våra intressen, man kan ju faktiskt säga att när han står på den där världsscenen som de där presidentfåtöljerna utgör så ÄR han Sverige."

Här är det ju ganska tydligt vad Stefan Löfven skulle ha gjort. Statsministern representerar Sverige, dig och mig och våra intressen, man kan ju faktiskt säga att när han står på den där världsscenen som de där presidentfåtöljerna utgör så ÄR han Sverige. Stefan Löfven skulle naturligtvis ha protesterat mot Trumps förenklade och felaktiga bild av Sverige. Om han hade varit min statsminister så hade han också protesterat mot den farliga retoriken, den som säger att invandring per definition skadar samhällen. Om Löfven hade varit min statsminister så hade han svarat: Mr Trump, 2015 gjorde konflikterna i Syrien att den största flyktingkrisen i modern tid utbröt i Europa. Tusentals dog på flykt över haven. I Sverige tog vi det ansvar vi kunde. Vi tog emot 160 000 flyktingar under 2015. Det är klart att en sån invandring skapar en massa utmaningar. Men vi ser med stort hopp på framtiden. Och framför allt är vi är glada över att vi gjort vår medmänskliga plikt, att vi har bidragit till att rädda så många människors liv.”

 En statsminister som säger ifrån. Som är stolt över sitt land och vad det åstadkommit. Det hade varit min statsminister.

Så sant, så uppenbart Schulman! 

 

Final i den svenska delen av Melodifestivalen. Bestämt mig – tittar men engagerar mig inte känslomässigt i låtarna. Fast det finns några som – om de skulle vinna – göra så jag skulle slänga ut TV:n. En skam om de fick representera i Lissabon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar