måndag 5 mars 2018

Ansvar i verkligheten


Kändes direkt. När jag slog upp ögonen att det var ljusare ute. Visst singlade någon enstaka snöflinga ned genom luften. Men det var inte det – kändes helt enkelt mycket ljusare än tidigare morgnar. Månne drar det ljusare halvåret snabbt in över nejderna. I övrigt dock fortfarande minusgrader. Denna morgon minus 7 uppmätt.

Morgontidningen signalerar en bister vardag. Över olika personer med politiska uppdrag som hotats på olika sätt. Tydlighet att hoten mest riktas till de som i sina uppdrag har att underteckna specifika myndighetsbeslut. Beslut i ena eller annan riktningen som någon formellt måste underteckna. Även beslut som rör upp starka känslor. Oavsett beslutens innehåll kan aldrig hot vara ett acceptabelt medel. 

Ovanstående onekligen en stor utmaning att ta fatt i. Hur är svårt definiera, att är vi rimligen alla övertygade om behovet av. Går liksom inte att avvakta. Om du väntar tills du är redo, då får du vänta resten av ditt liv. 

Lärorikt idag, kring sharia lagarna. Men knappast upplyftande. Stundom så måste det finnas lite arbete bakom och inte enbart se en draftsäsong från det som borde vara mindre viktigt. Svårt vara tydligare än så. Onödiga självmål borde undvikas.  

I morgon ska det ske. Löfven ska pressa Trump kring det orimliga och äventyrliga i att införa ståltullar. Nu kommer vår egen statsminister in i ett pressat läge. Prova samtalskunskapen och musklerna i skarpt läge.

Dagen den är man själv med att skapa. Mejsla fram. Det går inte leva sitt liv och hoppas på en bra dag. Det är man själv till stor del ansvarig för själv. Fundera fram innehållet och sedan börja skapa densamma. Och sedan unna oss själv att verkligen njuta. Äktheten är verkligen avgörande. Det som ger styrkan från den grundläggande kärnan.

Så nära, så viktigt. Östersjön och dess möjlighet att överleva. Hotad är väl för svagt uttryckt för ett hav som till en tredjedel är helt död redan. Känns starkt att regionalt ha plats i tre olika grupper där vi kan göra skillnad; Transport, Klimat samt Maritima gruppen. Visar vi tydligt hur vi arbetar i grupperingarna, vad vi vill uppnå, hur vi driver våra frågor så kunde det involvera flera och vi bli starkare – tillsammans.

Allt går debattera. Nu dikeskörning kring det som benämns böneutrop. Religionsfrihet eller inte. För vissa grundlagsskyddad, för andra något helt annat. För de senare tydligen något de egentligen är väldigt rädda för. Hiberleinsk rädsla. Rädslan för sin egen skugga.

Rädsla däremot på något annat sätt. Hatbrott där kniv användes mot en antagonist som tydligen själv inte visste att han var sådan. Nu har den tjugoårige knivskäraren tydligen gripits. Gott så.

Lugn kväll där det inte gick hetsa upp sig ens för ishockey- eller bandyresultat. Får avvakta den pulshöjande tisdagskvällen istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar