fredag 6 oktober 2017

Världens Barn


Världens barn, ja det är vi väl alla. Men ändå ett ytterst starkt program att ta del utav. Hur tillvaron ter sig för så många på jorden. Så svårt förstå, så svårt ta till sig. Här handlade programmet om de enorma svårigheterna ute i världen. Så häpnadsväckande orättvist dagen kan te sig. Samtidigt så finns där groteska berättelser även ifrån vårt eget land. Oftast så svåra att fånga. Men vi möter dem också i olika sammanhang. Måste få till ansiktet, personen för att få ödena att beröra. Trots att vi vet – ändå. Som grupp är det omänskligheten runt så många av våra ensamkommande. De vars åldrar skrivs upp, de vars liv kastas omkring utan att se individen. Inte ens vilja se individen. Rycka upp från tryggheten och drivs iväg till annat boende – eller kastas ut ur landet till vad som helst. Världens barn kan vara var som helst, när som helst. Världens barn – det som berör.

Alltid tid för att fundera, ifrågasätta, föra framåt. Tänka efter. Och blir än mer övertygad. Folkhälsa är i sin prydnad politik. Men för allt för många något som berör tillståndsgivning. Som placeras organisatoriskt i någon form av tillsynsnämnd. Märkligt, givetvis. I allra högsta grad handlar det istället om övergripande samhällsplanering. Varför är insikten så himla låg? Antecknade idag. Hoppas på återkoppling, men långt ifrån säker att så sker. Kanske inte ens någon som orkar läsa, än mindre orkar reflektera.  

Dags hämta åter bilen. Ypperligt arbete från Sandvikens Billackering. Och konstatera att jag ska betala högsta möjliga självkostnad för det som skett. Parkeringsplats utanför Stadshuset en lördag i samband med vigsel förrättning. När jag var klar och skulle hämta bilen så var vänster sida intryckt. Gjorde de nödvändiga anmälningarna. Och konstateras av försäkringsbolaget Folksam – att jag inte hade något vittne. Inget vittne till smitningen! Inget vittne som kan intyga at bilen inte var intryckt när den parkerades! Trots att vi nyttjade den hemma lördag förmiddag, trots att det kan intygas att jag ämnade hemmet i oskadad bil! Skulle jag stannat på vägen mot Sandviken, hittat någon slägga och bearbetad densamma? Fast då kunde det ju inte handlat om ett, ett enda intryckt stycke. Folksam – ett försäkringsbolag att rekommendera?

Vägarbete Sandviken-Gävle. Och så får man verkligen se vilken enorm trafikström som råder mellan orterna, i båda riktningarna. En puls som det nog saknas mellan de flesta svenska orterna.

Kul läsa vilket stort steg Gävle Energi tagit för solenergi. Lösningar mellan det privata. Villor, bostadsrätter. Allt för att övergå till naturliga och funktionella energislag. Även när bolaget inte vinner på det men bidrar till det hållbara samhällsbygget. Imponerande att framsynthet kan paketeras så värdefullt.  

Värdefullt för mig se att mamma känns piggare, mer vaken, mer fokuserad, mer med. Det som känns himla oförstående är att hon inte får hjälp komma upp ur sängen. Inte två gånger om dagen, inte ens en gång om dagen. Går knappast klaga på brister i rehabiliteringsresurser. När hon inte får belasta sig själv, inte ens sitta uppe och äta. Till det här saknas alla former av förklaringar. Inspirerande besök från Karl-Inge och Karin. Det som uppskattas. Liksom gårdagens besök, besöken i förrgår och – kommande besök.

Promenaden över Krusasvändan är egentligen väl kort. Men betydligt bättre än nada. Fortsättning följer i morgon. Morgonpass med innehåll över en timme förväntas. Kvällens frukt istället för allt detta smågodis. Och ett steg framåt. För Leksand, flera steg bakåt.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar