tisdag 31 oktober 2017

Saker kan förändras - tydligen


Vet inte hur det går. Men tog gärna emot inbjudan att få gå på firandet av ”Finland 100 år”. Så kort tid som självständigt land. Så utsatt för att vara ockuperat, av olika makter. Även av Sverige. Ett land som stundom blivit vårt deltagande i också. Och från et land som det kom så många finska medborgare för att söka sig en förhoppningsvis bättre framtid. Också från et land vi tog emot ensamkommande ungdomar. Ensamkommande på olika sätt eller till och med bortskickade för att föräldrarna inte klarade av att försörja sig. Det var då. När det var accepterat av alla att öppna sina hjärtan. Skillnad nu – utifrån det konstaterandet ”öppna våra hjärtan” skulle du bli idiotförklarad av så många! Världen snurrar men inte alltid bättre. Inte alltid bättre med människors IQ därvidlag.

Var själv aktiv resande i Estland där under 90-talet. Och ifrågasatte starkt esternas krav på språkkunskap för at ryssar skulle få stanna, eller till och med bli estniska medborgare. Även om de bott hela sina liv i Estland. När det ställdes krav på kunskapsnivåer som många ester inte själva skulle klara. Nu är det här en självklarhet för många svenska politiker! Och från vissa politiska partier också som en självklarhet. Det humanistiska inret har liksom grumlats radikalt på så kort tid. Sköt dig själv och skit i andra.  

Olika partier, olika kritiska frågor som ställts under årens lopp. Har alltid tillhört den kategori som vill ha tydliga affärsmässiga grunder när man går in och driver verksamhet som borde konkurrensutsättas. Och så Radio Gävleborg i morse. Affärsmässigheten? Hur har den uttryckts, någonsin. För att kunna konkurrera med drivmedel på en öppen marknad. Och hamnat så radikalt i en dikeskörning! Bränner upp minst 70% av de producerade varan, istället för att nyttja den till något! Fanns ingen marknadsundersökning? Fanns ingen budget upprättad? Framtid? Vilka bilföretag fortsätter tillverka motorer längre som drivs med biogas? Hur ser framtiden ut med diskuterad skatt från EU nivå? Hur blir det om nu de städer slår till och kräver utsläppsfria kollektivtrafikfordon i städerna? Där det inte tillåts utsläpp av koldioxid, kväve och NOx utsläpp. Men det här torde väl ha beaktats av ansvariga initialt? Går det leka marknad med skattebetalarnas medel? Men det finns en absolut möjlighet till att sälja varan utan att behöva förädla upp den i sitt slutsteg. Dessutom till användning där utsläppen kan hanteras utan att bidra till en ohälsosam miljö. Men det självklara verkar inte alltid uppfattas som – just det – självklart.

Fördjupar mig i det underlag som har en tolvårig framförhållning. Den s k Länstransportplanen. Och inser att frågorna regnar som ned från en öppen himmel. Men någon borde väl kunna förklara hur prioriteringarna kommit fram, hur de ställs mot annat. Hur de slutsatser som presenteras också grundar sig på saklig grund. Finns ju en publik mötesplats för alla dessa frågor, fullmäktigemötet.

Gigantiskt kvällsmöte. Mötte Dino som gav mig med flera ett ordentligt pass kring stavgång i idrottsplatsens nära spårsystem. Blev ordentligt trött med bultande hjärta. Erkänner öppet att lite fusk bidrog jag med. Borde kunnat göra övningarna lite mer effektfyllda. Men ändå – det räckte med råge. Rekommenderas. Delta ni som kan.

Sex döda, femton skadade. Rena terrorattacken. I New York under kvällen på deras Manhattan. Kanske inte galning, men något måste ha snurrat till sig ordentligt i huvudet. Köra ned och avverka person efter person.

Matchfixning. En riktig anklagelse. Riktat från Dalkurds tränare till Syrianska. Allvarligt men rimligt framföra om det finns bevis, annars kan det slå tillbaka mot en själv. Dalkurd som nu är uppe i allsvenskan men inte riktigt var man tänker hålla till. Borlänge, Stockholm, Uppsala, Västerås, Gävle har nämnts. Men Stockholm – redan fyra allsvenska lag, Uppsala redan sitt, Gävle med Gefle IF på väg uppåt. Borlänge utan godkänd arena, så då återstår väl Västerås då.

Allt är möjligt. Men ändå inte. Vårdplanering med individen i centrum. Eller något helt annat. Var i alla fall med idag och blir lite illa till mods. Hur kan det få vara så här? Och var finns alternativen? Inte gått vara i den här situationen, men oerhört lärorikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar