tisdag 24 oktober 2017

Brobyggare


Nationernas Förbund, eller om det är Förenta Nationerna nu. Bildades den 24 oktober för så många år sedan. Efter andra världskriget. Men firas alltid under Evert dagen. Troligen att det ligger mycket av samförstånd och brobyggande i namnet – Evert.

Fantastisk dag som jag inte ångrar en enda sekund. Teknikcollage och vad som görs inom området. Så många synnerligen engagerade personer och en sammanhållande och stödjande ordförande i Per. Och allt det här pågår så nära utan att jag sett ambitionerna och insatserna! Hemmablind. Ligger för oss alla att visa upp, förhålla oss till. Mitt strå till stacken – borde jag själv dra. Inte alltid-någon-annanism. Centrum för den tekniska utvecklingen ligger ju till stor del just här. Sveriges ledande område som borde vara en självklarhet oavsett om vi sätter på oss de lokala glasögonen eller de regionala. När statliga företrädare ser möjligheterna och de tydliga ledande positionerna och vi inte själv gör det – då är det anmärkningsvärt.

Drivmedelsdebatt blev det väl knappast. Och den stora tillströmningen fanns inte där heller. Men ett oerhört pedagogiskt föredrag. Och så tydligt utmanande. Att ha målet klart för sig – och våga ta den ledande tröjan. Där vi sticker ut och har alla ambitioner visa riktningen i länet och i landet. Sorgligt om det tillåts komma fram aktörer som inte har rent mjöl i påsen. Eller går andras ärenden.

Barnfetma, inslaget från Finland. Så tydligt, så enkla metoder att ta till sig. I det här fallet utvecklats utifrån ett tydligt kommunstyrelsebeslut. Känns så självklart, finns ingen copywright så egentligen bara köra igång. Har vi egentligen råd att inte hänga på? Vad är viktigast i samhället om inte den unga generationen.  

Stod där formligen avklädda. Avklädda rakt in i TV rutan. Spelarna i Västra Frölunda. Något överraskande var det Brynäs Hockey som formligen klädde av dem. Dessutom på bortaplan i göteborgarnas egen högborg, Scandinavium. Gästrikevinst med hela 4 mål mot 0. Och dessutom ryktet från Vancouver som sprids av deras press. Att det inte är så långt kvar innan Jonathan Dahlin ikläder sig den reklamfria matchtröjan.

Stängda dörrar. Tydligt ikväll. Från Björklund kring regeringsbildningen. Att med stöd från (SD) ingår inte (L) i en regeringsbildning. Som enligt Björklund (M) är beredd att göra. Och M kan väl inte nå den dignitet att de själva kan bilda regering med stödpartierna Kd och SD?  

Överraskad, föga. En regering som påstår sig vilja få fram nya bostäder. Samtidigt som finansdepartementet vill inskränka avdragsrätten betydligt mer än vad EU kräver. Det skulle slå hårt mot bolag som bygger och förvaltar hyreshus, där räntekostnaderna ofta utgör en betydande del av kostnaderna. Sabo räknar med att hyran för en normalstor trea skulle behöva höjas med närmare 250 kronor i månaden om finansdepartementets huvudalternativ genomförs. Och det är med dagens extremt låga räntor. Om räntan bara skulle stiga med ett par procentenheter kommer hyran behöva höjas med över 700 kronor i månaden för en trea. Och slår betydligt hårdare på landsbygd än i storstad. Kanske en mer ekonomiskt insatt minister kunde bistå att räkna och få fram konsekvenserna.

 

Klart det kan kännas oroande. Kommentarerna efter Sandviks finansrapport. Just därför att SMT är huvudinnehållet i Sandviks bolagsportfölj just hos oss. När hög Vd pratar om svårigheter med tålamod.

 

Allt medan natten är svart. Brynäs svart, som har nyanser av guld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar