fredag 27 oktober 2017

Starkt berörd


I allt det där som skrivs om vården. Att skriva om de där som verkligen älskar sitt jobb, som utvecklas i sitt jobb. Som ger så mycket åter, till de som behöver. Och samtidigt med det laddar sina batterier! De som media inte skriver så sensationslystet om. Nedan om en helt speciell sjuksköterska, stolt, kunnig, öppen, empatisk. En sådan person som jag känner sådan stor stolthet i att känna. Läser och låter mig själv beröras av hennes varma berättelse för sin egen vårdenhetschef Sofia McGuinnes. McGuinnes som också brinner för möten med människor.

För mig handlar stoltheten om människan, personen, den varma Anna Berglöv från just – Årsunda. Välkommen till Årsunda; The home for Anna. 

Välkommen läsa en berättelse som berör;

Vi som arbetar inom hälso- och sjukvården har valt att göra det av olika anledningar. Någon har kanske följt sin förälders fotspår, en annan för att det medicinska och omvårdnadsmässiga området är så mångfacetterat och bjuder på total variation, stimulans och ibland även en frustration som triggar till att vilja förbättra. Klart är att vi har förmånen att beröra och att bli berörda varje dag, året om, i möten med människor som vi stöter på i vårt yrkesliv. De här mötena är värda att lyftas fram och så även personerna, även kallad hälso- och sjukvårdspersonal, som gör mötena möjliga. Först ut att porträtteras här på Linkedin är Anna Berglöv, specialistsjuksköterska inom vård av äldre på Gävle sjukhus. En person som brinner för den äldre människan och som har hittat hem, både i livet och på geriatrikavdelningen. Varsågod att inspireras:

Vad har du uppskattat mest denna vecka?

"- Variationen. Både i- och utanför arbetet. Jag trivs jättebra på jobbet och varje arbetsdag gör att jag utvecklas mer i rollen som specialistsjuksköterska på avdelningen. Den här veckan har jag ägnat en hel dag åt ett förbättringsarbete vi inlett samtidigt som jag en annan dag haft ansvar över ett vårdlag och därmed fått vara närvarande med mina patienter. Den här veckan har jag också fått bekräftelse på att mitt arbete är ett av mina största fritidsintressen. Perioden i livet som jag läste till specialistsjuksköterska var väldigt intensiv och när jag tagit examen hade jag ett stort behov av att släppa ”plugg-Anna” för en stund. Jag gick till jobbet varje dag, jag trivdes på jobbet varje dag men när jag stämplade ut då kunde jag inte ha med något som hade med ”skolböcker” att göra. Förrän nu. Jag kan på mina lediga dagar sjunka ned i böcker om äldre människor, försvinna in i världar och vara helt uppslukad av det jag läser. Jag är inne i en sådan inspirerande period. Kanske har det att göra med att jag för en vecka sedan fick ta emot ett stipendie för min magisteruppsats jag skrev förra året. Att få den utmärkelsen så lång tid efter att jag genomförde det omfattande arbetet fick mig att inse att ”what you do matters”. Den här veckan har jag också uppskattat livet utanför arbetet så mycket, alltifrån min yoga till de personer som finns i min närhet och som jag umgås mycket med. Springturen med hoppandet över vattenpölarna. Middagen på restaurang. All kärlek. Som sagt, variationen. Både i- och utanför jobbet.

Vad brinner du för?

Jag brinner för att utveckla och utvecklas - både inom och utanför arbetslivet. Jag brinner för att inspirera andra – barn som vuxna, kollegor som vänner. Jag brinner för att göra skillnad till det bättre, för andra och för mig själv.

Vart reser du helst och varför?

Jag är en anpassningsbar människa och jag kan åka vart som helst (nästan), det som spelar roll är vilken jag åker med. Bara jag får ta med mig mina springskor så är jag nöjd. I skrivandets stund har jag precis bokat en Islandsresa tillsammans med en av mina närmaste vänner och jag känner i hela mig hur mycket jag kommer tycka om det landet tillsammans med min Tilda. Mitt drömresemål är Alperna, antingen med längdskidor, springskor, vandringskängor eller yogakläder i bagaget. Jag älskar naturen och att få befinna mig i en sådan storslagen, som jag vet att det är i Alperna, skulle göra min själ lycklig för en lång, lång tid.

Vad läser du?

Jag läser alltifrån romaner till böcker om självinsikt, sådana som handlar om att hitta sin egen väg i livet, om att våga lita på sig själv och sina egna värderingar. I slutet av sommaren var jag inne i en period av Paulo Coelho och Robin Sharma men en bok som berört mig på djupet, som talade till mig så fort min kollega Vendela sa att jag skulle tycka om den är ”In the Midst of Life” av Jennifer Worth. Den boken borde vara obligatorisk att läsa för alla människor i allmänhet, för personer som arbetar med äldre människor i synnerhet. Den har, utan att tveka, gjort mig till både en bättre människa och sjuksköterska. Mitt favoritcitat är från bokens inledning:

"It is about the mystery, the beauty, the loneliness and the aspirations of death. It is about the fear of death, and our inability to handle it. It is about how we die. Perhaps few people have seen the Angel of Death approach and depart. It is about the meaning, shape and purpose of life that will some day end. It is about my own search to understand. It is about the spiritual nature of death – God if you like, or Allah, or Krishna, or Jehovah, or Brahma, or one of thousand names giving to something we cannot understand. Or just Evolution, Random Chance, or Biochemistry.

It really does not matter what you think or believe.

Death comes for us all.

How, when and where we die has always been a game of chance. Our determination to control it has not loaded the dice in our favour. Did anyone ever imagine that it would?"

Varför valde du att arbeta med vård av äldre?

Jag började min yrkeskarriär på äldreboendet i Årsunda, byn jag vuxit upp i och som jag fortfarande spenderar mycket tid i. Jag var 16 år då och det var min första kontakt med de äldre människorna förutom de som fanns i min vardagliga närhet. Jag var där i fyra somrar. Jag kan fortfarande komma ihåg människorna jag hade hand om, specifika situationer och allmänna, oftast positiva, känslor. Jag kan komma ihåg hur känslan av att växa, både personligt och yrkesmässigt, var påtaglig ofta. Jag kommer aldrig att glömma när jag cyklade hem en sensommarkväll från jobbet och gick ut på min blogg jag då hade och skrev ”choose a job you love and you will never have to work a day in your life”, jag hade då varit ensam personal på en avdelning för personer med demenssjukdom och det hade gått så bra. Känslan av att kunna påverka och göra utsatta människors tillvaro lite lättare var så tillfredsställande.

Den äldre människan har alltid stått mig varmt om hjärtat och alltid funnits med i bakgrunden. Under sjuksköterskeutbildningen blev jag dock nyfiken på andra verksamheter inom vården och när jag blev färdig sjuksköterska började jag arbeta på en avdelning med en helt annan inriktning. Jag kände direkt att jag inte hörde hemma där. Jag mådde dåligt och trodde att det var för att jag var ny i sjuksköterskerollen. Jag ifrågasatte hela mitt yrkesval tills en person som sett min potential på sjuksköterskeutbildningen sa åt mig att söka jobb på geriatrikavdelningen. Jag hade ingenting att förlora och jag kände direkt, fastän jag inte kände någon där och allting var främmande, att här hör jag hemma. Det var 2,5 år sedan nu och jag känner mig fortfarande lika hemma. Det var för den äldre människan jag blev sjuksköterska från början.

Hur har din specialistutbildning förändrat dig i din sjuksköterskeroll?

Den har fördjupat mina kunskaper, dels i omvårdnad som vetenskapsområde men framför allt om den äldre människan. Den har lärt mig att se sammanhang, att få en djupare förståelse för hur symtom, diagnoser, funktioner och behov hänger ihop och hur det ena påverkar det andra.

Kan du berätta om ett möte med en patient som har gjort avtryck hos dig?

Jag försöker att alltid vara närvarande i mötet med mina patienter, lägga ”uppgiften” som ofta medför att jag går in till dem åt sidan och fokusera på det mellanmänskliga mötet som uppstår. Det förhållningssättet gör att många patienter gör avtryck hos mig. Jag har en handfull patienter jag av olika anledningar aldrig kommer att glömma. Ett av mötena har jag skrivit om i min dagbok och jag citerar mig själv från 2016-10-29:

"En kaos fredagskväll på jobbet följt av en dag med hanterligt mycket att göra, avslutat med lugn och ro inne på sal xx hos xx. Jag lade om hennes piccline och hon sa att hon var sugen på apelsiner. Hon är jättesjuk och har jättedålig aptit och jag hade två orörda apelsiner i min väska. När jag var färdig med omläggningen gick jag ut och skar upp dem och lade dem i en skål och gick in till henne med dem. Det leendet jag fick tillbaka och orden ”vilken fest” gör allting värt det. Jag gick ut igen, plockade ihop min väska och innan jag gick för att stämpla ut stack jag in huvudet hos henne. Hon var så lycklig över de där apelsinerna. Klockan var 15:40 och ett ”tack för idag vi ses imorgon”. Den känslan. Den känslan motiverar mig att bli världens bästa sjuksköterska."

Har du något bra tips till den som funderar på att studera vidare till specialistsjuksköterska inom vård av äldre, eller som är nyfiken på att börja jobba inom geriatrik?

Följ ditt hjärta. I allt du gör. Att jobba med geriatrik ses, framför allt inte på sjuksköterskeutbildningen, som något ”populärt”. Jag är tacksam för människan som fick mig att söka till geriatrikavdelningen, som såg det jag inte såg, utan henne hade jag kanske varit ”förblindad” av ålderismen som råder, trots att det under alla lager var det jag brann för. Kom till oss på geriatriken för en dag, följ med en sjuksköterska och se hur vi jobbar, träffa våra läkare som brinner för den äldre människan minst lika mycket som jag gör. Se vad vi gör och bilda dig en egen uppfattning. Våga sedan gå din egen väg oavsett vad omgivningen säger och tycker. Jag tror att det är enda sättet att bli lycklig. Vi väntar på dig.

Vad gör dig rädd?

Att släppa mitt behov av kontroll gör mig rädd. Att lita på andra människor gör mig rädd. Att bli så påverkad av andra människor att jag anpassar mig och blir någon jag egentligen inte är gör mig rädd.

En viktig rutin för dig?

Vår rutin för ankomst av patienter till avdelningen. Framför allt när de kommer från akutmottagningen eller direkt från sin hälsocentral. När jag får vara en av de första personerna som patienten möter inom den slutna vården. När jag får påbörja den geriatriska helhetsbedömningen (CGA), ställa omvårdnadsdiagnoser och sätta in åtgärder. Efter en sådan inskrivning har jag full koll på patienten och har sådan otroligt bra grund att stå på inför patientens fortsatta vårdförlopp på avdelningen tills det blir dags att skrivas ut. När den rutinen tillämpats förstår jag sammanhanget och personen."

Tack för att du gav dig tid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar