måndag 30 oktober 2017

Förändringens tidevarv


I förändring ligger möjligheter. Den åsikten måste vi bära med oss. För samhället snurrar och saker förändras ständigt. Så visst hoppar jag till när SMTs Vd Petra Einarsson lämnar företaget för ny karriär som Vd för Billerud Korsnäs. Petra har ju under flera år varit ansiktet för företaget. Medan koncernens högsta Vd inte alls varit synlig. Nu gäller det att det stiger in annan ledare som har förmågan att utveckla företaget vidare. Kommunens, arbetsmarknadsområdet och länets största privata företag. Klart det är ytterst viktigt!

Känna sig behövd. Vara behövd. Göra skillnad. Stockar sig nästan i att vara förväntansfylld hur värdefullt det kan bli med nystartade arbetslaget. Ett arbetslag som ska vara den riktiga hävstången för att komma vidare. På individplanet. Allt annat än cementeras in i en annan form av sysselsättning! Tänk när det självklara istället är ett nytänk. Men för att det ska lyckas fordras en förstående, klok och viljestark ledare. Där är jag helt övertygad om att vi har hittat helt rätt. Fortsättning följer med säkert också konflikter. Inget vara rädd för utan istället se som naturliga inslag i all form av utvecklings-arbete.

31 sidor som gör skillnad. Pengatvätt, hot mot sitt eget land. Husarrest. Trumps tidigare kampanjchef  åtalas. Liksom att tidigare utrikespolitiskt ansvarig i Trump-maskineriet erkänt. Skakigt under storskrävlarens lortiga säte. Oavsett hur mycket han nu Twittrar.

Åtal vill spanska regeringens rikta mot Kataloniens president. Som enligt dem aktivt dragit igång en våg av aktiviteter för att just Katalonien ska gå ur Spaniens ledband. Ju tuffare man går fram mot separatisterna, ju mer stärker man dessa. Men den insikten saknar visst uppföljarna till Franco regimen.

True story. Knappast. Danske uppfinnaren som först nu erkänner att han styckat den svenska journalisten. Men en något tillrättalagt historia hur döden uppstått. Märklig person, märklig berättelse. Att ens berätta om att man skändat en död person genom att stycka densamma – avslöjar en synnerligen sjuk person. Just nu diskuteras om han också nyttjat henne sexuellt, t o m efter det döden inträtt. Men den delen utreds visst fortfarande. Sjuk, sjukare, sjukast. Definitivt det senare.   

Svenska medicinen. Ensidigt övertrumfa varandra. Skärpta straff. Troligen finns en tro att skärpta straff får ned brottsligheten. Ett tävlande med USA att få en större andel av sina invånare bakom lås och bom än vad det stora landet i väst lyckats med. Osäkert hur man därmed når målet – ett tryggare samhälle.

Dags för att ta årets influensa spruta mot vinterviruset. Finns möjlighet från den 7 november. Men vet inte hur man på ett säkert sätt skyddar sig mot data viruset. Redan idag något som drabbat hela 1,5 miljoner svenskar. Brottsligheten organiserat från ryskt territorium. Hitintills absolut ingen gripen . Så där klingar minister-skräpta-straff-förespråkarens ord något tomma. Skramlande från de kända tunnorna.

I förslag till översiktsplan redovisar kommunen sin viljeinriktning för hur mark- och vattenanvändning och bebyggelseutveckling ska ledas i en hållbar riktning. Kommer ut snart i remissupplaga som kallas samråd. Där kommer säkert synpunkter hur väl dokumentet svarar mot detta.

Remiss på annat sätt. Det som så väl kallas Länstransportplan. Som ska bidra till utveckling av regional dignitet. Läser flera gånger och hittar inte prioriteringsordningen utifrån det regionala utvecklingsperspektivet. Har tusen frågor att ställa. Och förstår att svaren klingar tomma. Hur har vi kunnat hamna såhär? Klart jag kommer ställa frågorna. Samtidigt känner jag väl till berättelsen om Kejsarens nya kläder. Och trodde det var en gammal berättelse utan verklighetsförankring.

Jourfrågan inom ambulansen. Backväxeln i lagd. Men ändå på litet annat sätt. En klar framgång för ambulanschefen. För ett bättre klimat. Visar åter igen betydelsen av fungerande ledarskap. Ingen aning om hur mycket det som varit faktiskt också kostat.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar