torsdag 13 juli 2017

En livserfarenhet


Också en del av livet. Att ibland möta ohälsa och där tillhörande problem. Hördes på telefonen sent igår kväll. Bara slänga sig in i bilen och fort ta mig upp. Kändes i alla fall lugnt att få med mig sjukvårdskunskap runt om. Annika hemma igen från Göteborg och senare Anna-Greta. Hade jag stått där ensam hade jag direkt ringt efter ambulans för att inte göra några fel. Nu tog Annika första nattpasset och Anna Greta det följande så jag kunde vara hemma själv vid midnatt redan – men med uppvakning var tionde minut naten igenom.


Vi fick tid på Hälsocentralen idag. Till 10.30 Sandviken. Ett antal undersökningar innan ambulans beställdes till Akuten Gävle. För egentligen samma undersökningar och därefter en längre väntan. Sak tar tid. Fast det viktiga handlar givetvis om kompetens i vården, inklusive att hon nu behandlas på bästa möjliga sätt.  

Väntan är onekligen lång. En lång beståndsdel. Som är den välkända beståndsdelen i vårdapparaten. En stor del av långa dagens intryck. Och samtidigt inte veta. Undrar hur det känns för äldre personer som saknar anhöriga som följer med. På den andra sidan; positiv personal. Vissa mer positiva än andra.  

Ålder är det svårt jobba emot. Däremot går det göra mycket för att få till ett bäst möjliga åldrande. Finns fortfarande styrka och kondition i bagaget. Nu handlar det nog mest om talet. Hur det dagliga livet måste förändras blir sedan en fråga att hantera.

När saker prövas känns det positivt med det lilla. Med det kanske självklara. Som att alla tre killarna bryr sig, hör av sig. Per-Ewert kom till och med till Hyttmarken igår, trots den sena timmen. Blodet är tydligen tjockare än vatten.

Under fjolåret publicerades 573 offentliga upphandlingar i Gävleborg. I det årets rankning trillar Gävleborg allra längst ned på listan. Det visar Vismas Upphandlingsbarometer. Enligt barometern är det därför ett bra upphandlingsklimat där det är många anbudsgivare per upphandling, många upphandlingar per invånare publiceras och få upphandlingar överprövas. I en offentlig upphandling processas inköp till offentlig sektor. Samtliga sådana köp ska upphandlas. Det kan röra sig om allt från inköp av kontorsmaterial till upprättningar av nya byggnader. 21 anses ofta som ostraffbar siffra. Men att vara sämst bara för att få behålla det numret, nej!

Lukta, dofta, känn. Det som man idag bjuder på – Wij Trädgårdar Ockelbo och rosornas dag. Med deras egen fantastiske guide. Kanske hinner med, någon annan dag.

Fortsatt i blickfånget. Sophanteringen Stockholm. Officiellt inga problem. I morgon samlas alla sopåkare och då kan det bli än värre. Lukta, dofta, känn, bör man istället göra på Ockelbo vis.  

Speciell person – den där Johan. Ger av sin tid. Trots semester som alla andra rimligen också njuter av – när tillfälle ges. Ger av tid för att saker ska utvecklas. Ger av sin tid för att göra andra bättre, bygga ett lag med olikheter. Inte rädd för att släppa fram, motsats till kontrollfanatiker. En resa påbörjad som jag så gärna vill vara en aktiv part i. Träff i morgon med annan höst speciell person – med Mary. Ser alltid på möjligheter, även om det inte alltid sker med korrekt svenska.   

Klokheter från Thomas Hartman;

1 Var och en måste alltid själv göra ett ställningstagande. Ska vi rädda föreningen eller låta den gå under? Om vi ska rädda föreningen så behöver alla inblandade bestämma sig för att bidra aktivt och ärligt. 2. Ledarskapet har ansvar. Bygg en kultur av respekt mellan varandra där vi pratar sak och inte person. Ta inte bara ansvar för dig själv utan säg ifrån då du ser övertramp. 3. Var beredd att ta hjälp. Det är inte fel att ta in utomstående. Jämför med en familjeterapeut. 4. Skapa mötesplatser för att undvika problemen i framtiden. Låt inte människor sitta på olika kanter och bygga upp vanföreställningar om varandra. 5. Vi har bara varandra. Någonstans måste man bestämma sig för att samexistens är det enda alternativet om de inblandade inte orkar bli av med varandra genom att kasta ut alla som inte tycker lika. 6. Lämna mytbildning och fantasivärldar. Vi är usla tankeläsare. Det går inte att gissa vad andra människor tänker. Det går bara att komma åt genom att respektera varandra så mycket att man pratar med varandra och inte om varandra. Alla har lekt viskningsleken och vet hur snabbt något kan förändras till oigenkännlighet. 7. Livet är inte svart eller vitt. Det är sällan ens fel att två eller fler träter. Alla kan göra fel. Ofta har alla sidor gjort sina fel och övertramp under åren. Inse att det är dags att försonas. Be varandra om förlåtelse. Ta hand om varandra och gå vidare utan att kasta skuld på andra sidan. Det är meningslöst att leta vem som betett sig mest illa i historiska nedärvda konflikter. 8. Stoppa snöbollen. Våga låta saker bli obemötta och låt dem rinna ut i sanden. Det kan vara så att påståendet från någon annan sida är så dumt att man bara riskerar att framstå som lika dum om man bemöter (hur rätt man än har i själva sakfrågan). 9. Någon gång kan det vara så att det inte går att förlåta. Då behöver vi ändå hitta ett förhållningssätt att acceptera varandra och gå vidare trots det som varit. Kom ihåg. Det finns inga vinnare i personkonflikter. Alla blir i de flesta fall bara förlorare. Såväl person som parti/förening/sammanslutning.

Klok Thomas – som alltid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar