söndag 7 maj 2017

Viva Macron, Viva Europa, Viva Sverige


Aldrig ta ut segern i förskott, finns många händelser där saker och ting inte blivit som det förutspåtts. Med ett lågt valdeltagande skulle det värsta kunna hända. Ett valdeltagande som skulle tillåta det ondskefulla ögat att titta fram. Men till slut så kunde näven sträckas i luften. Och Europas möjligheter finns fortfarande kvar. Emmanuel Macron, mannen som Europa nu får sätta sitt hopp till. Till att hålla samman, till att se möjligheterna. Frexit är inget att bygga på, framtiden bygger vi tillsammans!


Kanske vart det något segerrikt i luften redan tidigare. För vem skulle väl ha kunnat anat. Hockey VM, fransk seger mot Finland. Seger där men stora utmaningar ta fatt i. En galopperande statsskuld. I en stat som tagit över så mycket. Kommer nu bryta loss det statiska i en mycket tydlig liberal anda. Insiktsfylld var lösningarna kan finnas. En ny president som ska visa vägen. Inte fastlåst i förlegade ideologier.


Macron vill ha ett starkt EU, till och med en starkare variant. Tydliggör att det är arbetslinjen som gäller. Brobyggare där han står mellan höger och vänster. Vill göra stora besparingar i statsbudgeten. Sänkta skatter, ett starkare Nato. Och givetvis inte alls den kandidat som Kamrat Putin gav support till. Putins tydliga ekonomiska stöd till Le Pen visar var ryssarna hade sina förhoppningar till. Det unga franska inflytandet har segrat! 65,8% vs 34,2%.


Vive la France. Skillnad mot det söndrade Great Britannien. Utmaningar är till för att antas. Bridge over trouble water. Hela EU får vind i seglen. Äntligen en brobyggare som nått framgång. Och som har insikter. Och inte ser gårdagen som svaret på morgondagen. Jämför med T-rump som letar i gårdagen eter morgondagen. Hänvisar gärna till kinesiska muren. Som byggdes för så många hundra år sedan. Och har varit så framgångsrikt, enligt honom! För kinesiska muren har ju visat sig hålla mexikanarna borta!

Klart det är enkelt denna kväll gå och nynna på Marseljäsen;

Den hemlandskärlek, kom och härda
vår tappra hämnarskara nu!
O, frihet, du tillbedjansvärda,
var med och kämpa även du,
på det du segerns Gud må båda
att under våra fanor gå
och så belackarna må
i döden din triumf få skåda!
Till vapen, fria män, med sabel och med lod!
Framåt! Var vi gå fram, skall jorden dricka blod!

 

Men här hemma var det ju en sådan där söndag. Jobb för vissa, vilodag för andra. Bäst kändes nog at Carl-Henrik ställde upp och biträdde Per-Ewert i ett arbetsamt projekt. Precis som det är när det handlar om att plocka upp det där tunga och inkörda plankgolvet. Så nu är i varje fall det åtgärdat. Men det finns massor med arbete kvar innan logen är återställd och klarar många nya år.

Min egen insats – som vanligt – handlade det om Hyttmarken. Men blir alldeles för litet och alldeles för mycket utan planering. Bland det större – målning, bergvärme, avloppet. Samtidigt blir det allt svårare ta beslut som skulle ha tagits för så många år sedan.

Även på personliga planet. Enkelt sända iväg kalendern. Och aldrig få den kommenterad, aldrig som et inlägg i planeringen. Och vet ändå att det lär fungera med en droppe som till och med kan urholka berget.

Oväntat, det som händer kan hända – men naturligtvis inte här. Som det där med den förödande branden. Där så mycket olyckligt staplades på varandra. Alldeles för snabbt inget vatten i vattenposterna, bilen med rökdykning försenad efterpassning i Valbo, rädsla att någon fanns kvar i lågorna så att insatserna inte fick komma igång innan rökdykare var på plats. Ett samhälles trygghet provades. Med slutsats att vi aldrig får pruta på den känsla för trygghet vi alla söker och även få se den i verkligheten. För våra yttre områden handlar det också om att lita fullständigt på deltidsbrandkåren. Och inse att även de förtjänar justa villkor.

Samma kommun. Ett trettiotal ungdomar på jakt efter en ensam tjej. Känns inte som min egen kommun, vad sjuttsingen är det som händer.

I morgon dags för svenska känslor. Rullar vidare med Hockey VM. Då Tre Kronor på scenen mot USA. Och kanske, kanske åter på isen för Elias Lindholm. Behövs ju brynäsare – överallt. För fart, passion, mål och vinster.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar