onsdag 3 maj 2017

Berlin, maktens centra


Maktens centra. Diskuteras om det handlar om Bryssel, kanske London - när svaret alltid är Berlin. Där det mesta utgår ifrån. Styrkan, skelettet i ekonomin. Något helt speciellt med namnet Berlin. Så och i bandyns värld. Världens mest intelligente spelaren. Med drivkraft, ställer stora krav på såväl sig själv som omgivningen. Känns helt speciellt at ”få hem honom igen”. Daniel Berlin, två vägsspelaren. Nu återbördad i Sandvikens AIKs svart/vita dress. Samtidigt som Erik Säfström också hittat hem. Nu förenas kunskap, energi, teknik och briljans i ett och samma lag. Tillsammans med ett helt nytänk på tränarsidan. Blir en ytterst spännande säsong som väntar. Nu måste arrangemangen också höjas i kvalitet så kan så många vänta in efter spelet till den svenska sommaren.  Nu finns det en kvalitativ produkt att torgföra. Då fordras det klass även i föreningen i stort. En tydlig utmaning.


Intressant förmiddag. Hur hårt ska vi spänna bågen. Nöja oss med standard som fossilfritt, eller spänna bågen till att också vara utsläppsneutral. Finns valmöjligheten borde svaret vara enkelt formulera. Borde inte vara svårt ta ansvar, svårt ta förmån till det hållbara samhället. Hur svårt kan det egentligen vara? Borde också krävas en omvärldsorientering så att man förstår såväl kostnader som hur världen utvecklar sig. Det som misslyckats i hela Sverige – hur ska det lyckas hos oss. Dessutom så kommer än flera skatter på just det här området. Skygglappar är knappast en väl vald metod. Hur ser det ut i landet i övrigt. Samtidigt som det här behövs – men definitivt inte i det som det marknadsförs för.

Nytänk. Finns mycket mer i det här inom akvaponisk miljö. Problemet är at man måste tillåta nytänk. När något som egentligen inte finns ska växa fram. Mycket enklare säga ja till det som kopierats så många gånger förut. Precis som det ska vara det innovativa. Konservatism mot utveckling, mot hållbar utveckling.

Så enkelt ramla in på rubriken ledarskap – och ledarskapets betydelse. Att släppa fram, låta andra växa. Eller själv kuva, göra andra underställda. Sällan av illvilja utan mer av brist på ledarskapets metodik. Inte klara av att driva framgångsrika processer. Inte alltid något man kan lära sig – utan antingen finns det – eller inte, inte alls. Visar i sin tydlighet att vi alla har olika färdigheter. Enkelt se inom sportens värld. Vissa har det – andra inte. Att bygga lag är inte enkelt, att göra det med en grupp ja sägare är alltid långsiktigt en icke framgångsrik metod.

En form av förstudie. Nog så viktig. Närma sig ett geografiskt område som skulle kunna vara så oerhört attraktivt i hela Mälardalen. Hela Mälardalen målgrupp för. Men handlar också om historia från åtminstone 1600 –talet. Då kan det inte få finnas plats för historieförfalskning. Måste alltid nå fram – inte tillåta att någon enskild står emellan. Vi kör – naturligtvis. Men behöver de drivande entreprenörerna. Enkelt identifiera. Men också ge dem förtroende och livsutrymme. Då växer de och bidrar i tillväxtprojekten.   

Onsdag, handla, återvinning, ta in hästar – och en del annat. Kvällen vandrade iväg – egentligen som alla andra kvällar. Men fästningen finns nu återbördad, i trygghet och fasthet. Berlin – möjlighetens borg.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar