måndag 29 maj 2017

Lära av verkligheten


Känns utmanande, känns inspirerande. Som idag få vara med på Jannes upplägg kring träffar med olika företagare. Dels samtalen, dels också de delar som handlade om studiebesök. En viss förståelse att det där med företagande är en samhällssatsning som fordras för att utveckla samhället vidare. Med ödmjukhet finns det stora kunskapsluckor att fylla – det som handlar om att förstå företagens behov och förutsättningar.


Som i alla möten handlar det om att lyssna, föra dialogen, dra slutsatser och vara transparenta. Det där att verkligen försöka göra varandra bättre. Endast möjligt i förtroendefulla möten och respekt för varandra. Olika företag, olika förutsättningar – men alltid med 100 procent engagemang. Och alltid en visad förstående att de på allra bästa sätt bidrar till att göra skillnad. Det är med aktiva handlingar som vi påverkar framtiden. Att vänta visar mer en form av rädsla, passivitet. Oförmåga att orientera sig framåt i det alltid förändrade samhället.   

Förändringar lär det bli i Gefle IF Fotboll också. Nu finns i alla fall ett aktivt försök att vända på den negativt laddade spiralen. Tränaren ut och ny tränare rekryterad. Poya Abaghi, själv nyligen fockad från Dalkurd. Ska nu få ordning och resa på den fritt fallande skutan. Intressant namn och en vågad satsning, istället för att gå tillbaka till något gammalt, till någon nostalgitripp till förr i tiden. Tidigare så kritisk, nu närmast imponerad av att föreningen vågar satsa framåt.

Kollat igenom Öppna jämförelser. Kring det som handlar om hur olika kostnaderna är i särskilda boenden, inom hemtjänsten. När en kommun i länet betalar i snitt 578.000 kronor för en särskilt boende plats betalar en annan för motsvarande tjänst 1.027.000 kronor! Skillnad det, en gigantiskt stor skillnad om nu ingen manipulerat med underlaget.

Fråga. Om vår kommun vill gå med i en länsstyrelsesatsning för det fossilfria samhället. Fossilfritt i bilbranschen. Klart jag omedelbart undrar vad det är för fel på satsning för utsläppsfria samhället istället/också.

 

Frågade också återigen. Om min skrivning i dokumentet kring budgetramar kunde accepteras från vårt eget parti. Gäller på regionala planet. Med redaktionella ändringsförslag och konkreta tillägg. Men har tydligen på något sätt hanterats på icke ansvarsfullt sätt. För att få förslaget behandlat skulle även tidigare textmassa finnas med. Eller om det betyder – inga förslag – tryck enbart på ja knappen.   

Legendarisk partist åter tillbaka på sändlistan. Tackar jag för. Har betytt så mycket över lång tid. Intresserad av politiska frågor, samhällsbyggnadsfrågor. Då spelar åldern mindre roll, det är engagemanget och intresset som är allena avgörande. Skulle jättegärna vilja ha en form av senior advise funktion inrättad. För att testa idéer, testa förslag, få med även bakrutan i spaningen i framrutan.

Intressant få läsa in förslagen på budgetramar. Och textmassorna därtill. Speciellt intressant läsa det där inlägget från partiet som styrs helt och hållet från en central ort. I en hel del texter – slår rena krokbenet på sig själv. Eller faller på eget grepp.  

Varje år – samma sak – i hela Sverige. Ändå så tornar de upp sig varje gång. De svarta rubrikerna som basunerar ut att vårdplatser stängs under semestertider. Varje år – lika sensationellt. Finns alltid en ideal situation. Råge på behandlingsplatser – för att vara på garanti sidan. Samtidigt som allt kostar pengar. Gäller hitta fungerande nivå, med full bemanning. Överbemanning, eller bemanning som ej motsvarar behoven, kostar resurser. Stundom handlar det inte bara om pengar, utan om tillgång till kvalificerad/utbildad personal.  

När spiralen sjunker långsamt, eller till och med går ut till fritt fall. Så enkelt förtala. Men måste ändå tydligt konstateras at det är sorgligt när en tydlig världsetta sjunker allt längre ned i dyn. Som den store förloraren. Den här gången att komma körande i högsta grad berusat tillstånd. Tiger Woods gått från en form av hjälteroll till något precis tvärtemot. En stjärna som slocknat. En person att se upp till som nu allt flera ser ned på.  

Precis tvärt emot. När person som gör skillnad tagit sig en lill-semester så är det säkert så många som hoppas få uppmärksamhet. Få till det där samtalet som kan göra stor skillnad. Den här veckan tydligen helt bokad. Men kanske nästa vecka. Så fylld med hemligheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar