onsdag 5 januari 2022

Negativt galopperande

 

Galopp, inte alls önskvärt på någon travtävling. Och ändå händer det. Allt för ofta till och med. Och då blir det ju ingen vinst.

Galopp på något annorlunda sätt. Som väl aldrig upplevts förut. Den fasansfulla corona epidemin. Sprider sig i lavinfart och känns det som, helt okontrollerat. Sveper fram över hela världen. Och kom när vi så många trodde eller i alla fall hoppades att den tidigare varianten hade klingat ut. Omikron varianten Men mer smittosam, mer lömsk har den blivit en världskändis.

Klart nu. Vaccinationssprutan nummer två gör knappast någon större nytta. Spridningen ohämmad i varje fall. Men resultatet inte lika förödande som när det drabbar ovaccinerade. Ändå så många som avstått sprutan. Och därmed på sitt sätt sprider smittan,  lägger beslag på sjukvårdens resurser och kostar samhället ofantliga belopp.

Äntligen nyktrat till så pass mycket att patienter inte ska vårdas av de som nekar vaccination. Tog tid och ändå inte accepterat av alla. Finns alltid vissa. Nu de som klagar på att de inte själva får bestämma. Inte själva får bestämma att ödelägga andras liv!

Rädslan at sprida, rädslan at få det spritt. Diskussionerna fortgår. Olympiska spel eller inte. Går det få så många tusen personer till en och samma plats. Men hantera dem lagvis i olika bubblor. Gick ju inte alls på junior VM i ishockey trots en mycket begränsat mängd spelare och ledare. Kinas arrangemang kommer synas i sömmarna världen över. Och lyckas de – vilken enorm propaganda seger. Samtidigt – ska något land klara det så – Kina.   

Karantän. I stort sett hela elitserien i hockey med förskjutet program. Väldigt få matcher kan spelas. Likadant i andra idrottsgrenar. Som bandyn där amatörismen betyder att spelarna har civila jobb att ta hänsyn till. Andas förkortat program liksom sluten serie. Framtiden får visa hur det hela kommer avlöpa.

Senaste tiden. Respekten för eld, för brand. Men nu inhandlat och uppsatt, nya brandvarnare. Var inte bara på tiden, borde ha gjorts för så länge sedan. Tillsammans med pulversläckare en livförsäkring som alla borde ha.

Också en dag där det så klart visar sig att de som bryr sig också hör av sig. Andra förtroendelöst famlar i blindo och orkar inte ens med en enda signal. Låser in sig i en inre cirkel och avslöjar sitt genuina teaterspelande. Borde givetvis ratta dylik organisation.

Fick till livs några starka levnadsberättelser. Så nära, så levande med insikt i vad som hänt och som händer i Syrien. Där människor intar och gestaltar djävlar. Hemskheternas hemskheter. Annan berättelse från en kille som fick växa upp i övergivenhetens tomma verklighet. Tacksam för dessa öppna berättelser som ger perspektiv på tillvaron.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar