tisdag 18 januari 2022

Idrottens bakgård

 

Igår handlade det om förbrödring. Ärliga tag, idrotten som utvecklingshävstång. Idrottsgalan gav ett härligt avtryck. Närmast ståpäls. Glädje och gemenskap. En kompass för aktiv samhällsutveckling.

Och så idag. Juniormatch i hockey. Spelplats Avesta. Gurgel på och kring planen. Föranledde en Avesta spelare att slå av käkbenet på en Gävlespelare som stod ovetande om attacken i avbytarbåset. Akuten i Falun med krossad käke, sönderslagna läppar, alla tänder lösslagna. Inte bara ordet våld utan än mycket värre. Visst ska det fördömas men samtidigt är det för lindrigt att bara sätta den etiketten på händelsen. Fullständigt obegripligt!

Förbrödring. Underhållsprogrammet när tidigare idrottsstjärnor med lekar tävlar för sina respektive länder. God stämning och en stämning som visar att de här två länderna har så oerhört mycket gemensamt. Nästan gemensamt språk, en gemensam historia och en gemensam bild på framtiden med sina utmaningar. Och dessutom två av världens länder som fortfarande har fungerande demokratier. Allt fler överlämnar styrningen till extremister. Långt ute på någon ideologisk kant.

En speciell dag. I stort sett enbart digitala möten. Har såväl för- som nackdelar. Och definitivt inte mer vilsamma än fysiska diton. I pandemitider finns all anledning tänka före. För den enskilde, för samhällets vardag och samhällets ekonomi. Nu bekräftade positiva testningar i närheten – dock inte innanför de egna väggarna. Fast saker och ting kan ju förändras så fort.

Statistiken över omikron smittade i länet visar mycket tydligt att det slagit mindre på de som redan är vaccinerade. De kan givetvis också drabbas men då vanligtvis mycket, mycket lindrigare. Att vissa avstår vaccination och därmed belastar samhällets resurser så mycket mera är närmast …..sjukt. Valfrihet i sin sämsta form.

LAG Nedre Dalälven. Härligt sällskap som med begränsade resurser stödjer lokalt engagemang, lokal utveckling. Utgår från idéer, tankar. Bollar gärna dem vidare till färdiga projekt som ger avtryck i vardagen. Så och idag med och kring ett miniprojekt.

Ordning och reda. Organisationer tjänar alltid på att hålla koll på handlingar. Sekreterare med ansvar blir ofta en nyckelspelare. Gott att ha den tillgången i kyrkans tjänst. Med förtroende kan man också ge varandra av tankar, idéer, för att göra varandra bättre.

Och så kom det då. Brevet med sitt innehåll. Faktura på elanvändningen. Klart det var skillnad mot föregående faktura. Men har hört historier om andra fakturor som är oerhört mycket högre. Bakgrunden till det här borde alla sansade individer känna till. Medan snedseglare har helt andra historier.

Fördjupat mig i hur det planeras för infrastruktursatsningar. På nationella planet likaväl som inom egna regionen. Så många som vill ha betydligt mera. Så många önskelistor som produceras. Men de satsningar som planeras måste verkligen klara av att motiveras. Hur och varför de ställs före andra projekt. Och givetvis med samhällsekonomiska beräkningar. Här finns massor att hävda/föra fram.

7-3 Saik bandy vs Bollnäs, 7-1 Brynäs SDHL lag vs Linköping. Två angenäma konstaterande på kvällskvisten. Framgång föder framgång. I SHL på kvalplats – Timrå. I jakten på att bli etableringsort för Northvolt fick idag just Timrå kasta in kepsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar