måndag 10 januari 2022

Att spela bluffpoker

 

Bluffpoker. Det som spelas mer eller mindre bra. Knappast någon som deltar och faktiskt gör det utifrån att det skulle vara okänt. Sanningen.

Alla dessa falsarium som sprids ut kring energiförsörjningen. Det som inte handlar om vindkraft eller ej. Utan som handlar rätt och slätt om att det som står på spel är svensk industris konkurrenskraft. Det är inte för inte som LKAB, Vattenfall, Hitachi ABB, Holmen, Stora Enso och SCA engagerat sig som medlemmar i Svensk Vindenergi. För konkurrenskraft, arbetstillfällen och välfärd.

Egentligen handlar det inte om företagens överlevnad – för de kan ju flytta utomlands. Det handlar till hundra procent om det ovan.

När snedseglare pratar kärnkraft och gör det för billigare el – så snackar de skit. Bara titta på varför Vattenfall avvecklade Barsebäck! Fanns inga politiska beslut bakom, det blev enbart för dyrt. Utan massor av statliga subventioner är kärnkraftsenergin död. Men fram till dess vi byggt ut gröna energin mera behöver vi också dagens inblandning av kärnkraft. Men dyrt är det!

Vindkraftens fördelar är att den är billig. Vindkraft off shore p g a att vi har mycket havskust och relativt grunda hav. Men klart billigast, landbaserad vindkraft. Kanske, möjligen, om tio år har ekonomin jämnats ut mellan de olika placeringarna. Den här kraften snabb att bygga, att vi har bland de bästa förutsättningarna  Europa.

Annat som är mycket väl värt uppmärksamma är vad en turbin kunde producera 2010 mot vad den tekniska utvecklingen har bidragit till! Från 2010 då turbinen gav 2 MW till säkert uppnått 2025 med 6,5 MW.

Det diskuteras vindkraftsparker även utanför Gävle. En sådan park motsvarar vad som kan produceras genom ett kärnkraftverk. Och så oerhört mycket mer ekonomiskt gynnsamt. Ingen tvekan. Men vidare utveckling fordrar betydligt högre ekonomiska ersättningar till de som får kraftverken i sin närmiljö.

Mycket diskussioner handlar om utlandsägda bolag eller inhemska. Som att elen används på andra ställen än där den tillverkas! Sverige har nästan alla dagar en situation med export. Men närproducerad kraft nyttjas i första hand i närmiljön.

Dagens elpriser. Öppna europeiska nät. Givetvis. För bland annat svensk export. Men kyla i södra Europa. Åtstramningar av naturgasexporterna från Putin. Det har gett dessa höga priser i hela Europa. Skulle vi nu börja satsa på kärnkraft så skulle priserna stiga som raketer. Är det verkligen det som snedseglarna vill uppnå?  

Vad vi borde göra på det personliga planet. Se över vår egen förbrukning. Nyttja det gröna avdraget. Solenergi är ingen helt genomgående lösning men ka ju byggas hos var och en på ett halvår.

Vad som nu kommit in i medvetandet så tydligt. Vätgas. Produceras av vindkraft när det blåser genom elektrolasyr. Och nyttjas av bolagen när de tillverkar bland annat grönt stål. Tekniken har gett framtiden den bästa möjligheten. Någon annan väg finns inte att följa.

Men ska sanningen verkligen nå in i snedseglarnas hjärnor. Eller driver de blott ett spel som syftar till att skapa oro och därigenom driva in ovetande röstande i stundande val? Hur ohederligt får man agera och ändå ha något anseende kvar?

Finns så mycket samtal om och kring att ta. Men när det från visst håll saknas tillit och förtroende så är ju den dörren uppenbart stängd. Utan dialog så är det närmast som att enbart själv kula på berget. Eller likaledes dansa hambo själv.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar