tisdag 7 december 2021

Uppåt även idag

 

Vissa saker och ting hänger i längre tid. Eller till och med alltid. Så det är inte enbart svallvågor efter galan på Cirkus som finns här för tillfället. Det kommer alltid bestå. Tankarna till alla de som gör skillnad, stort som smått. Lika de som på helt olika sätt kan kalla sig Sveriges Hjältar.

Måndagskvällen månne de som sticker ut väldigt mycket. Men hjältar är alltid de som berör, de som gör skillnad. De som stannar till och sträcker ut en hjälpande hand. Att bry sig, att tala med och inte om. Det som skiljer en person från en annan. En varm kram som visar värme och öppenhet. Alla slutna måste kunna få bygga självförtroende och berikas med mänsklighet.

Ändå. Mycket stort kredit till Najiba. Som också är et mycket stort varumärke för Sandvikens AIK bandy som för hela vår kommun. Hon till och med formligen ägde scenen på Cirkus! På ett mycket positivt sätt!

Att kunna hjälpa och bistå kvinnor in i det svenska samhället är stort. Utmaningar har liksom varit hennes grej ända sedan dess hon 2013 kom till Sverige från Afghanistan. Och då hon mötte alla de svårigheter som andra också ställs inför. Givetvis språket men också det där med kulturen och regelverket.

At komma ensam till et främmande land och även ha sin son kvar i det sargade Afghanistan gjorde situationen mycket hotfull och svår. Bron till Sverige var kunskapen i engelska. Samtidigt som hon var förankrad i idrottens värld.

Drivkraften var att teckna ned projektet Entré och få stöttning att genomföra det hela. Väldigt stora siffror. Kunnat hjälpa, bistå, hela 5.000 kvinnor. Att kunna vandra vidare framåt och lämna depression och hopplöshet. Att vara den offensiva samhällsbyggaren. Att vara sedd uppmärksammad, kunna bidra – att helt enkelt vara en medmänniska och må bra.

Sätter upp mig på listan – som så gärna vill bygga broarna vidare med en person som har visat så enorm styrka. Vem vet – kanske jag också har en byggsten att bidra med.

Tre delar av dagen. Reglementet hela förmiddagen. Beslutsprocedur över nätet i bilen på väg norrut. Och sedan eftermiddag och kväll med politisk planering. På Kungsholmen Segersta. Så det blev en ganska lång bilfärd. Och en upplevelse i hur det går frysa så enormt. För kallt var det, hel kallt i lokalerna. Knappast fryst så enormt mycket – så länge.

Fick dock en del till liv. Och klargjordes att samhällsbyggnad uppenbart inte handlar om delge en historia, en väg. Utan spetsiga formuleringar. Lite andra nyheter också – mer lokalt. Men där jag tydligen har missat innehållet, missat processen, missat valet och hur det gåt till. Eller om det blot handlar om bluffpoker. Kommer väl i så fall avslöja sig. Men då blir det dyra insatser.

När drivkraften borde vara: att-göra-varandra-bättre      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar