onsdag 1 december 2021

Tänka utanför boxen

 

En konst. Det där att kunna tänka utanför boxen. Inte helt vanligt. För de allra flesta handlar det om bra som det är. Mer av nuvarande. Inga förändringar. Egentligen det som är allra farligaste ställningstagandet i samhället. Ingen förändring leder alltid till nedläggning. Världen snurrar och med den olika former av utvecklingsinsatser.

Sverige alltid det exportberoende landet. Det som byggt välståndet. Hela världens utmaning nu handlar om at komma bort från petroleum produkter, att begränsa utsläppen av CO2. Givetvis för att rädda klimatet, rädda möjligheterna att kunna bo på det här jordklotet.   

Sverige också unikt för tillgången till vattenkraft. 45 procent av vår elförsörjning därifrån. 30 procent från kärnkraften. Den som begränsas av den jättelånga lagringstiden men först och främst av uran behovet. Som är starkt begränsat i världen men där Sverige har stora tillgångar – i främst Västergötland som vi inte vill bryta. Inte alls det mest hälsosamma. I Sverige fullt möjligt bygga kärnkraft – men inget byggs då det är en ekonomisk härdsmälta. Om inte regeringen starkt sponsrar företeelsen. Och så det självklara, vindkraft. Idag ger det 17 procent av energimassan.  Men där den kommer. Blir stora protest strömmar. I alla fall på vissa ställen.

Industrins utmaning. Komma bort från oljeprodukterna. Nyttja andra energikällor. Betyder för de allra flesta et fördubblat el behov och i slutändan också krav på fördubbling av sin produktion. Kunderna väl påläsa hur produktionen sker, hur råmaterialet tas fram, hur transporterna genomförs. Utan den här framsynta förändringen blir det ingen avsättning, jobben försvinner, skatteintäkterna tryter. Men förståelsen, insikten? ”Bra som det är, vill inte förändra dagens situation”. Borde alla förstå – den konservativa insikten – det mest korkade av urbota dumt.

Hur komma vidare? Samtal, dialog, för att skapa tilltro. Alla är vi egoister. Och kan blott förändra oss om vi inser att det gynnar oss själva. Det steg man endast kan ta i förtroendefulla samtal.

Kreativa och öppna samtal. Det vi har idag i olika grupperingar, i olika lag, i olika konstellationer. Men så finns det också märkligheter. När beslut tas – och gör det i lönndom. Finns sådana märkliga konstellationer! Avslöjas lite då och då. Väldigt svårt spela med genom blott sätta på sig kosmetika. Falskspel är uppenbart intressant för vissa individer. Men hederlighet och heder? Knappast.

Intressant eftermiddag. Konserthuset Gävle. Med personer som på olika sätt har kopplingar till Movexum. Personer som samtliga sticker ut, kan göra skillnad i vardagen. En hel grupp om man för ihop dem som ser innovationer, som kan föra oss framåt. Alltid kul lyssna in. Ett antal kända ansikten, men också en del helt nya för mig. Mer överraskande; så få politiker på plats!

Besked på nätet. Australienskt besök under en tre veckors period. Då ska vi tillsammans förändra världen!    

Infrastrukturbeskedet. Många överraskade. Men egentligen, varför? Trafikverket har ju varit så tydliga med hur långt, eller kort, pengarna räcker. Och framförallt – vägarna har helt övergivits. Men även det – ingen nyhet. Skulle länstransportplanen också slaktas och bli medfinansiering i statens infrastruktur – då kommer så stora behov i länet bli helt ogenomförbara.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar