tisdag 21 december 2021

Julen i sikte

 

Kort, under medellängd. Men nu kortare på annat sätt. Årets kortaste dag. Som faktiskt betyder att nu kommer vändningen. För mer av ljuset, mer av solens inverkan på oss människor. Kanske med det också insikten av betydelsen; tilltro. Att se möjligheter där allt för många blott ser mörker. Hopplöshet som upplevelse är det nog svårt vaccinera sig emot. Handlar mer om var och en av oss och vår inställning till att leva och verka.

Klart julen blir en utmaning. WHO som inser pandemins allvar rekommenderar att vi inte reser, inte träffas utan inser allvaret. Fast vi är alla på olika sätt sociala varelser. Som förutom mat och sömn också behöver närheten, av att träffas.

Aldrig fel tänka på det som passerat, tänka på nuet och tänka på framtiden. En mänsklig rättighet och mänskligt nödvändigt. Åter igen reflekterande på et mail från igår; Tänk på dig själv och skit i andra. Handlade för den personen om grön energi som vi möjligen kan ha i vår del avlandet men inte bry oss om andra delar av världen. Som att vandra genom livet med skygglappar. Missar helt av vi alla lever på ett enda jordklot. Kanske en dör ska öppna sig, ett ljus nå in i hjärnan och upptäckten kommer att kärleken faktiskt finns och att helheten är större än blott bitarna var och en för sig. Så länge det finns liv finns det hopp.

Ibland förirrar jag mig själv in i Facebook. Sanningens egen bibel. Inte alltid becksvart men väl beckman. Om det nu finns någon skillnad däremellan. Letar febrilt efter detta! Alltid fel, alltid problem som generöst gottskrives någon annan.

Kall dag när temperaturen rasat ned lägre än tvåsiffrigt. Hann ut med kort promenad förmiddag. Men den blev kort. Väntade ett digitalt möte. För eftermiddagen innehöll också en utflykt. Friskt satsat. Med ära. Bygga en padelhall och sedan drifta densamma i Österfärnebo. Satsningar som är värda att positivt lyfta fram. Och många var det – som mött upp. Visar med sin tydlighet att det finns många framsidor på bygden. Och som växer fram allt tydligare dag för dag. Med etableringen i början av januari så kommer betydligt mer av ämnet positiva svallvågor skölja in över hela det geografiska området.  

Varmt vid olika tillfällen. Sammantaget ett stort problem. Bränderna i Ockelbo. Något man definitivt inte vill vara med om. Omväxlande bilar och byggnader. Skapar en ohållbar situation och definitiv otrygg. Säkert begränsat till några får personer som möjligen vandrar omkring där och blott väntar på att bli avslöjade. Eller om det är som i juletid; Anders Perssons stuga står i ljusan låga, alla ljusen brinner oppsan! Anders Perssons stuga står i ljusan låga, alla ljusen brinner oppsan! Hej hoppsan i galoppsan, alla ljusen brinner oppsan! Hej hoppsan i galoppsan, alla ljusen brinner oppsan. Men ljus – inget att leka med!  

Besked idag. Hårdare restriktioner. Återigen ska det slås till mot idrottsarrangemang. Åtta personer i sittande läge. En meter till nästa sammankomst. Och alla sittande, ingen stående. Snabba ryck. Ändrade så avgörande förutsättningarna för Brynäs Hockey redan på deras kommande hemmamatch. Men likadant som förut för egen del. Sittande i TV soffan. Allt för att arbeta mot den här långvariga smittan. Hitintills mission impossible. 

Tradition. Hammarkören sjunger in julen. Och ikväll på Årsunda Kyrka. Stämningsfullt även för mig som kyrkvärd. Med uppdrag Covidkontroll. Låtarna lever kvar och sjungs så varmt i mitt eget huvud även flera timmar därefter. Får ta med dem in i nattsömnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar