måndag 27 maj 2019

Svallvågor


Svallvågorna efter gårdagens EP val sköljer in över oss. Spekulationer varför det gick si eller så. Och hur det kunnat gå om hur varit på plats. Mycket tydligt att de gröna frågorna mött stor uppskattning. Liksom de röster som höjts för isolering. Att vi faktiskt klarar oss själva. Det senare så tydligt i vår egen region. En region som är helt beroende av frihandelsavtal. Där så många jobb finns. Men uppenbart så himla svårt förstå, ta till sig. Som att skjuta sig själv i huvudet utan att själv förstå vad man gör.  

Klart jag tittade åter en gång i kalendern. Och hittade årtalet 2019. Känslan av 1930 talet kanske finns där. Men i praktiken är det ju ett nytt årtusende. Där lärdom från historien är som synes borttappad. En våg av demens måste ha svept in över bygderna.

Påmind om sportens krafter. Vigsel idag med ett par från Eritrea. Kom av någon anledning in på ämnet ishockey. Nina med stark koppling till just Finland omfamnade oss i firandet av guldet mot Kanada. Klargjorde också att Suomi slaget såväl Sverige som Ryssland på väg mot guldet. Men som påpekades – man har inte slagit Eritrea. Inte ännu.

Nyttig övning. Hur vi kommunicerar. Och naturligtvis vad vi kommunicerar. En process man alltid ska ha klar för sig hur viktig den är. Och om den hanteras felaktigt så kan den slå tillbaka – som en projektil. Då flammar lågan snabbt upp och man blir gärna bränd.

Spelar ingen roll om att vara närvarande – eller frånvarande? Tar det istället som att någon verkligen engagerar sig i ämnet runt fossilfritt. Tar min anmälan på ett förtroendefullt sätt. Och vill verkligen agera för utsläppsfri framtid. Samtidigt som det är fullt möjligt. Men det finns mörka motkrafter.

Långt samtal som kom från Möre & Romsdal. Precis samma analys som jag själv har. Runt infrastruktur, energiförsörjning, energilagring. Och då inbjuden tillsammans med tretton andra internationella aktörer i ett färdigt Interreg projekt! Att inte nappa – skulle vara konstigt för vilken fiskare som helst. Utmanade i fredags med en mycket tydlig frågeställning. Svaret gapar fortfarande tomt, som ett stort mörkt hål.

Klart orolig när en nära partivän kört möjligen för hårt och inte mår bra. Då sluter vi oss samman i ett förtroendefullt samtal och det onda släpper sitt tag. Det är min förhoppning och bör lyckas när man hyser förtroende till varandra.

Kvällsmöte. Så mycket kompetens samlat. Och som det skulle gå att göra så mycket av. Bara vi formerar oss rätt, arbetar rätt, fokuserar rätt. Uppdelade i tre övergripande ämnesområden så blir vi såväl bredare som djupare. Just det där som ligger i att verkligen göra skillnad.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar