måndag 4 juni 2018

Vindens melodi


När det nu återkommer så måste det kännas helt hopplöst. Att återigen hamna i skärselden. Som det nu lär kännas i Västmanland när skogsbranden sprider sig – igen. Hitintills två byar utrymda. Hämningslös eld är inget leka med. Kombinerat med kraftig vind kan den vara oerhört svår att bekämpa. Avgörande slaget kanske handlar om tillgång till helikoptrar för den mest effektiva bekämpningen.

På samma sätt. Inte helt långt därifrån. De våldsamt aggressiva stickmyggorna efter Dalälven. I en fälla, 77.000. All time high i de värst ansatta delarna i Norrland, 8.000. Omöjligt kunna leva med. Om bekämpning enligt slåtter är en väg så reducerar det definitivt inte ned till det odrägliga antalet 8.000. Allt för att sätta saker och ting i relation till varandra. När det dessutom kastas bort enorma resurser i administrativt arbete, helt opåkallat – då blir det än mer konstigt. Effektiv bekämpning utförd på över 4.000 ha. Men sedan? Om/när näst insats blir påkallad. Pengar samt bekämpningsmaterial? När det dessutom finns en långsiktig metod som inte ekonomiseras – då lär det finns allvarliga problem hos ett antal personer.

Engagemang. Klart många frågor cirkulerar där. Om engagemang är något som ska premieras – eller bekämpas. Om statistik och sanningar kan presenteras på olika sätt. Vad som ligger bakom. Vad som bör beaktas och därmed också hur utveckling sker. Åtskilliga delar som jag rapade upp. Hittade inte alla svar. Om de nu finns. I alla beslutstillfällen måste det rimligen finnas beslutsunderlag. Enbart subjektiva påståenden är inte tillräckligt seriöst. Då som nu.

Domstol. Knappast något som brukar vara fotbollens bästa gren. Men nu ska dom meddelas redan på torsdag efter de händelser som utspelade sig på Torsåkers ip. Vissa våldsamheter och tillhörande bengaler. Märkligt att en domare godkänner fortsatt spel när sådana saker och ting händer – eller till och med pågår.

Andra märkligheter. Ett järnrör som ligger på vägen. När en lastbil kommer dit så trycks järnet upp i luften med sådan kraft att det skär rakt in genom vindrutan och borrar sig in i chaufförens ena axel. Allvarligt. Räddas från platsen med helikopter.

Temperaturen stiger. De som nu är politiskt verksamma får knappast ut en ledig dag. Inget klaga på, självvalt. Men hela hemmadagar finns liksom inte. Och ska heller inte finnas!

Och hur det blåste upp. Men först kvällstid. Som en brand när sandstormen färgade himlen gul/röd. Kändes och hördes ljudet av en vind som hörbart gjorde sig påmind. Gårdagens värmeeldorado utbytt mot vind dito.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar