tisdag 19 juni 2018

10100


Känns inte så länge sedan. Men åren de går. Seminarium i Serpa Portugal. Läste i deras lokaltidning att nu har brotten kommit även till Serpa. Hade varit et inbrott i en bil under natten! Under alla mina många resor till Estland, uttryckte min ilska över esternas beslut att kräva god kunskap i estniska språket och krav på att de skulle kunna klara skrivning över estnisk historia/kultur. Körde buss genom Östtyskland. Reagerade över deras misstänksamhet, granskningsprocedur vid gränsövergången, övervakningen.

Nu är nog säkert våldet mer vanligt i Portugal än under den tiden. Nu tillämpar vi kontroll och kräver än mera. Nu kräver vi svenskkunskaper som ska vara dokumenterade. Världen är föränderlig. Men knappast i riktning öppenhet, delaktighet, allas lika värde. Istället inskränkthet och misstroende. Rädsla, speciellt för mångfald.

Alla samhällen existerar utifrån ledarskapet. Det som påverkar, inverkar, är skillnaden. Mellan demokrati och diktatur. Ledarskap grundas alltid i ens egen trygghet. I att kunna ha två öron och en mun, kunna lyssna in. Delaktighet och utveckling. Det destruktiva ledarskapet borde ge gult kort och vid nästa tillfälle utvisning. Knallrött kort.

Fantastiskt studiebesök idag! Tiohundra i Norrtälje. Imponerad över deras klarsynthet och de visdomsord som jag försökte teckna ned. Vad som är det vinnande konceptet och hur strategin för detta ser ut. Ge förtroende och låta initiativ hos medarbetarna uppmuntras. Det som är så avgörande för en framgångsrik organisation. Hoppas nu mina anteckningar kommer diskuteras, ifrågasättas. Vara en del i vår egen resa. Oavsett i vilket sammanhang, oavsett mellan vilka. Äkta uppmuntran för initiativ. Det som gör skillnad.

Något TV tittande på fotboll hanns liksom inte med. Andra halvlek dock som bakgrund. Fanns mycket mer göra när jag äntligen landade efter dagsutflykten. Blir så mycket tryckande på datorns knappar, varje kväll. För mycket tänker vissa, för få tänker andra.

Ikväll överlät jag bilen. Till att få den underredsbehandlad. Kanske väl satsade pengar. Eller bortkastade. Visar sig väl så småningom. Får krama den igen – fredagslunch. Vårdande.

Egen underredsbehandling skulle ha handlat om motion. Blev inget med detta. Äta nyttigt, jo, kanske. Ingen alkohol eller rökning – positivt som alltid. Koll på eget Bmi < 25, borde följas upp. Vill med andra ord leva och inte bara vara ett fläskstycke som saknar vilja bygga för framtiden.

Samma fråga fortsätter snurra. Hur det blivit som det blivit. Om det verkligen är som det ter sig vara. Om det blir bättre – eller sämre – för den enskilde. När konsekvensbeskrivningar ska arbetas fram – före eller efter beslut. Medborgardialog som utvecklingsfråga. Hur en organisation – vem som – styrs. Tombolan stängs liksom aldrig av.
I morgon. Jubileumsmatch på Jernvallen. Lite av höjdare. Men istället sittande på baksidan av stjärten i Hagsta. När det kallas så gäller det att försöka ställa upp. Självklart i de flesta uppdragen. Om de faktiskt också innebär något. Och naturligtvis själv bidra. Men till dess är det en mycket lång resa. Mycket som ska hända.      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar