fredag 22 juni 2018

Midsommaraftonens betraktelse


Kavalkad av nationalsånger. Tre per dag. Hinner inte med alla. Men konstaterar att det finns känslor såväl på planen som på läktaren. För vissa av dem. Märks tydligt var det finns de starkaste nationalistiska känslorna. Skapar en inramning som just tillhör och ger den skarpa smaken av ett fotbolls VM. Finns knappast något större. Redan lagt den gula tröjan på plats till morgondagens kväll. Hedersplats.

Midsommarafton. Kommer mest varje år. Även i år tydligen för idag var det dessa strålar som trängde in. Utan hets egentligen. Inte så mycket som låg på. Viktigt hantera gårdagskvällens möte med ytterligare touch. Vägde orden på guldvåg.

Noggrann så att inget felaktigt ord skulle slinka iväg på tangentbordet. Finns ju något som heter heder också. Viktigt att subjektiva mundiarré uttryck inte brunfärgar det vita papperet. Eller den vita bakgrunden i word-dokumentet.

Brevet i brevlådan. Något ta ställning till. Klart det inte fungerar långsiktigt med att elda tre gånger per dygn när det är kallt. Och när mamma inte bor kvar så blir det ju inte så angeläget elda till någon som inte finns i huset. Alternativ finns ju. Tacksam till offerten från Jon. Borde egentligen endast handla om att slå till. Väntan kan ju skapa tvivel kring vad som helst.

Fyllde ut kostymen med egen kropp. Målet sattes mot Järbo. Stort sällskap som nyttjade dagen till ett gemensamt möte. Kring brudparet som samstämt sade ja. Inte ens det framsusande godståget kunde störa den fina akten. Kändes fantastiskt att få vara en del av deras löftesrika livsresa.

Klart jag inte kunde hålla mig från affären idag heller. Hittade en ordentlig matkasse på frihand, utan att tänka till före. Går enkelt handla enligt bra-att-ha-listan. Träffade också Jopie. Som ger så mycket runt i skolorna för att berätta om det mörka i Europa. Det som hände under 40-talet och som alltför många verkar ha glömt bort. När alla i realiteten inte längre har en aning om innehållet i allas lika värde. Got höra henne deklarera at i september är valet enkelt. Finns enbart et parti som orkar stå upp när det blåser. Det med äkta grön färg inramat med levande Lööf.    

Tårtkalas med underhållning. När jag besökte mamma så hade de flesta kommit tillsammans i ett stort samlingsrum. Långbord. Vi hann med att prata litet. Hinner du med och komma hit en sådan här dag – första kommentaren. Kändes som de hade fixat till en höjdpunkt den här midsommaraftonen på boendet. Ett tryggt boende. Handlar bara om det geografiska avståndet. Hade fortfarande varit mycket mer med möjligheter om hon hade fått företräde till boende här ute där hon tillbringat sitt liv. Det sociala har oerhörd betydelse för alla människor.

En del svart vätska som rann ned. Lite försiktighet anbefalls för att inte kladda ned egna kläder. Men nu är det ju gjort. Och tror jag säkert gör stor nytta. Bilen underredsbehandlad. Måste löna sig att arbeta förebyggande. Rost är rost. Liksom ingen rost är ingen rost.

Annorlunda utflykt. Hämtad per båt så blev det at rätt angöra en brygga. Den här gången ute på Boön. Mycken glädje som kändes slå emot mig. Minglade runt och fick t o m delta i lite dansuppvisning med tre mindre tjejer. Provade lite snabba, nya danssteg. Och så var det dags. Deras elvaåriga samlevnad bringades mer officiellt samman genom två vackra ringar. Säkert fortsätter festen där natten lång. Hedervärt uppdrag som prioriterades före stångresning på Hammarsbacken. Och så fick jag ju två båtresor. Alldeles för långt för att simma i ena riktningen. Och klädsim är mest tungsamt.

Inga egna killar i sikte denna midsommarafton. Så aftonen blev lugn. Klart jag gärna hade velat umgås med Ilse. Men kanske någon annan gång. Någon annan midsommar. Spelar egentligen ingen roll. Bara mötena sker. Skulle behöva något speciellt som drog. Iljungen är ju ett lysande exempel. En del i DNA uppsättningen.  

Gott att välkomnas. Litet annorlunda sätt när tjänstgörande präst ringde upp och hälsade mig välkommen som kyrkvärd på utomhusgudstjänsten på Hembygdsgården till söndag. Vissa har den där speciella förmågan se andra. På ett positivt sätt. Andra mer förtala som sin egen livsuppgift.    

Över hav, över land. Genom buskar och träd. Genom vatten och brand. Över åker och hed.
Löper jag i natten klar. Snabbare än månen far. Gräset måste fuktas jämt. Det har drottningen bestämt
Där står gullvivor på vakt. Röda stänk i gyllne prakt. Är rubiner som jag gett dem.
Och som drottningen har bett om.
Nu måste jag ha mera vatten. Så de få sina örhängen till natten.                                                               - Farväl, du narr bland andar! Jag har bråttom. För drottningen kan komma när som helst.

Lägger mina sju olika blomster under kudden. Mest för att låta berättelsen ha sin gång om natten.            

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar