lördag 23 juni 2018

En sista spark


Kan vara otäckt med smällare. Eller än värre befinna sig någonstans under ett jordskalv. Det som gjort Kalifornien så känt. Men när det skälver i Sverige så känns det som något helt nytt. Igår natt med centrum utanför Skövde var det dags! 3.0 på Richterskalan. Som det uppmättes från horisont Uppsala. En högst annorlunda midsommarafton.

Lugn afton, lugn morgon. Borde vara utvilad men känns sömnigt. Går liksom inte släppa efter och vila. Det är ju inte vanliga stadiet. Finns alltid saker och ting att göra, eller tänka sig borde utföras. Koppla av är definitivt inte det vanliga stadiet. Gungstol inte favoritmöbeln att köpa in.

Köpa in gjorde man på sätt och vis i natt. NHL draften. Där Frölunda backen Sandin gick först. Tredje gången någonsin som en svensk väljs först! Innebär också enorma förhoppningar – och krav på den unge svensken. Buffalo calling. Brynäs 17-åring redan som åttonde namn i första rundan. Stort. För honom Black Hawks. Det klassiska laget.  

Förmiddagsutflykt. Falknäset och traditionsenlig ute gudstjänst. Lite överraskad. Erfarna lärare från Sandviken som fylld av åsikter ville prata situationen högstadiet Österfärnebo. Och trodde – som många andra –att det borde vara kunskapsmålen som gäller! Och att vägarna dit torde få se något annorlunda ut. De ifrågasatte också bilden av att vi har behöriga lärare i Sandviken centralt i högre utsträckning. Men det handlar ju helt om hur vi vrider statistiken.

Tankvärda ord som kom fram i högtalarljudet. Om hur saker och ting kommit till. Vilka svar det går att få på olika frågor. Speciellt frågorna kring hur. Hur allt började. När svaret oftast är just – det bara är. En något kylig midsommardag. Blåsten från sjön gjorde sig starkare påmind då det mesta av träden var borttaget, nytt för i år. 

En vänlig grönskas rika dräkt, har smyckat dal och ängar. Nu smeker vindens ljumma fläkt, de fagra örtesängar. Och solens ljus och lundens sus och vågens sorl bland viden, förkunna sommartiden.                        Sin lycka och sin sommarro, de yra fåglar prisa. Urskogens snår, ur stilla bo, framklingar deras visa. En hymn går opp med fröjd och opp från deras glada kväden, från blommorna och träden.

Och sedan slog vädret om fort. Så tillsammans med Nils-Olov och Simone gick det galant att ta med mamma ut för fika, tårta och jordgubbar. Blev en god stund där i solen och lugnet. Kändes som att hon uppskattade det också. Med mer av närhet skulle det gå hämta henne hit mer frekvent. Och även aktivt tillse at hon fick belasta sina ben. Hoppas fortfarande att hon kan få den rutinen till sig och upprätthålla funktionen längre. Hellre träna hennes ben än måla hennes naglar.

Inte så långt. Men ändå en behaglig utflykt ut på Storsjön. Boön idag igen. Men till Simones sommarstuga. Låg väldigt behagligt uppe på en kulle i västerläge mot sjöns strand. Den sena eftermiddagens sköna strålar smekte den albylfärgade lekamen till lugn och ro.

Sverige är ett långt land. Långt ned till de två städerna där det mesta händer. Malmö och Göteborg. Där poliskåren får ständigt öva i skarpt läge. Idag tungt beväpnad polis som kontrollerar allt in och ut i Skåneland. Ropen skall, mer poliser till alla. Så verkar flertalet partier gå till val med. Hårdare tag, mer övervakning, hårdare straff. En medicin som aldrig någonsin varit framgångsrik. Det handlar istället mer om att komma in i varför ”sjukdomen” uppstår. Orakel i Expressen skriker om hårdare straff.

Måste få till ett avbrott. Inte speciellt långt men ändå en viss distans ut mot Åshuvudet och åter. Några löpsteg, ett antal faktiskt. Höjde pulsen. Handlar mest om att trimma psyket så skulle det bli antal fler steg i löpande takt. På remissen måste det stå mer, oftare, längre, snabbare.

Direkt över till de timmar då Sverige skulle stå stilla. Landskamp mot ett lag som på papperet har klart starkare uppställning – på varje position!

Och vilken match det blev. Rent magiskt. Svensk första halvlek som skulle kunna ha avgjort det hela. Straffsparken som vi aldrig fick. Men ändå ledningsmålet. Det som gav ytterligare nerv. Men så tysk kvittering tidigt i andra halvlek. När tyskarna fick sin mittback utvisad så var det avgjort. Minst oavgjort. Rena autostradan för Svea Rikes framgång. Men så kom det avgörande bytet. Jimmy Durmaz. Nationens sänke. Flertalet bolltapp under sitt inhopp – och flera avgörande negativa frisparkar som han drog på sig. Total flopp. Avslutades med att dra på sig en sådan där farlig frispark i matchens sista tilläggsminut. Ridå!

Enda positiva. Peter Nava fick fira. Och en viss möjlighet finns kvar till onsdagskväll. Men då fordras det två målsvinst mot Mexiko. Undrens tid?     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar