torsdag 26 januari 2017

Kålle å Ada, njet


Executive orders. Bäst lära sig detta. Vad det innebär och framförallt när det ses som ett verktyg för en otillräknelig person. Har ju nyttjats omgående. Som till at beordra en mur på 300 mil mot Mexico, släppa fram två oljeledningar som har mött massiva protester tidigare, riva upp sjukvårdsförsäkringen, begränsa finansiering av organisationer som stödjer rätten till abort, hoppa av frihandelsavtalet kring Stilla havet, snabbare beslut kring infrastruktur-satsningar genom att mer nedvärdera miljökonsekvenserna. Allt det här visar i sin prydno att man får det man röstar på. Och att det fullt tydligt går att rösta med fötterna. Förr fanns det respekt för den som innehade USAs högsta ämbete – nu mer förbytt till förakt.  


Snurra min värld. Absolut, precis som den alltid snurrat runt sin axel. Men nu mer snurrigt än någonsin. Så mycket ta fatt i. Försöka göra saker och ting mer begripliga, mer i samtalsform, lyssnande. Som ett ledarskap borde vara. På precis alla nivåer. Definitivt inte detsamma som osäkerhet inför beslutsfattande. Mer av ett förhållningssätt – ett gott ledarskap.

Bara 30 av 150 stycken. Ännu. Så verkar Räddningstjänsten se på uppsägningarna från deltidsbrandkåren. Strategi; ligga still så ebbar det ut? Blir en intressant fortsättning. Handlar om trygghet och förtroende ytterst sett. Och om att rädda liv som egendom. Även landsbygd och landsbygdens folk har ett värde! Att det kan vara så himla svårt att träffas och försöka tränga in i matematiken – tillsammans.

I allt det här röriga som Bathraerats ut de sista dagarna så kommer då Novus väljar-prognos, sympatiläget från svenska befolkningen. Visar siffror som kanske är rätta, kanske inte skulle vara ett resultat en tänkt valdag?

Novus/TV4 VB Januari: M 22,4 +0,6, L 5,4 +/-0, C 9,3 +/-0, KD  3,3 +0,3, S 26,9 -0,4, V 7,7 +0,3, MP 4,4 -0,5, SD 17,7. Överlåter analyserna till andra.

”Hon är inte så tokig, den där Annie Lööf“, Cecilia Hagens nya omdöme efter att för flera år sedan misat så radikalt i sin intervju.

Klart jag ska kolla in. De fyra Hoforsprogrammen på TV 1. Lyfter fram personligheter. En mycket nära bekant. Hos oss ICA Arne, sedan i Hofors mer bekant som Spar Arne. Sprider åsikter, tyckanden. En som inte gör mig oberörd, och ingen annan heller. Trolgien redan från födelsen. Och uppväxten dår i Rengsjö. I programmen blandad med andra personer som också sticker ut, bryter mönstret.

Förtroende. Hur man förvärvar eller fördärvar det. Naturligtvis handlar det mycket mer om personliga möten istället för propaganda. Förtroende är lätt att fördärva men svårt att förvärva.

Tangerar det personliga eller till och med svåra samtalet. Också det handlar om professionalitet. Ledarskapet och insikt. Fördöma är en sak, distansera sig från det personliga och helt missa samtalet och dess innebörd. Men det visar sig finnas personer som får chefspositioner – trots den totala avsaknaden i en idéburen organisation. Döljer sig i kejsarens nya kläder.

Ge upp på förhand. Kändes det som. Efter så lång förlustsvit, stora skadeproblem. Och dessutom mer elelr mindre klart att där finns en tränare som redan skrivit på för konkurrent. Liksom antal spelare som redan flyktat – innan säsongen var över. Då talade inte så mycket för laget när man skulle ned till Sveriges blåsigaste och karga vinterstad. Ned till Kålle och Ada för match om inte i Feskekörka så i vajre fall i Scandinavium. Underläget med två puckar vändes till vinst efter fyra raka baljor. Starkt – och så var hoppet tillbaka. Gevalia när man får oväntat besök, oväntade poäng.

Allt medan det börjar laddas upp på Göranssonska Arenan. Ut med allehanda tingeling arrangemang och åter in med bandyn som sport. Seriösa dagar vankas. Som slutgiltigt kommer visa vilken nation som för tillfället är bäst i den anrika idrotten.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar