tisdag 17 januari 2017

Challange


Klart man måste tillåta sig få bli ledsen. Att kunna bli påverkad. Kan knappast vara ett liv at leva utan känslor. Alltid titta på konsekvenser. Hur saker och ting berör en själv är självklart – men också hur saker och ting berör andra. Även personer man inte är bekanta med. Men fordras förmåga att kunna sätta sig in i deras situation.


Dramatiskt eller inte at nu stänga flertalet av våra asylboenden. Men betyder att de här människorna kommer att flyttas över till andra asylboenden som Migrationsverket har med långa avtal. Handlar inte om förbättring i boende och livsmiljön. Utan möjligen än sämre. Och för barnen, ryckas upp från sin skola, från sina kompisar och tvingas in i annan ovan miljö. Alla ord om trygghet och integration förlorar all innebörd. Floskeltoppen passerad med råge. Kommer naturligtvis påverka skolkompisarna. De som bor i våra kommuner men så här direkt på tappar sin/sina skolkamrater. Alla tankar om människan i centrum eller humanism – bortblåst.


Racerfart. Nedmontering av skelettet i ett samhällsbygge; Allas lika värde. Ja, det var då min vän, en gång för länge se´n, en härlig tid när…… Nu mest vi mot dom.


Något annorlunda. Koll på vikten. Men läser två gånger, faktiskt tre. Efter lyckad viktminskning påstår att han gått ned nio kilo i ansiktet. Hur mäter man det? Lagt ansiktet på en våg och samma sak efteråt? Eller mätt med en bessman? Före och efter! Nio kilo bort från huvudet – blir det något kvar då?


Ute eller inne. Nu deklarerar hon (premiärministern) i klartext. Ute, utanför den inre marknaden. Klart det får konsekvenser för oss – men främst för Storbritannien. Eller möjligen för England om nu Irland och Skottland gör slag i saken och genom en folkomröstning bryter sig ut ur konservatismens Great Britian. Framtiden blir alltmer oförutsägbar.

Läs och skrivsvårigheter. Till och med i morgontidningen. Som signalerar whisky med sin egen stavning wisky. Troligen omöjligt förr i tiden. Med krav på svenska kunskaper och dessutom korrekturläsning.

Strategi, beredskap. Det som är så lätt stava till men så svårt arbeta sålunda. Stålbaden kommer ibland fort, ibland mer utdraget. Som när över 80.000 personer under fjolåret lämnade Svenska Kyrkan. Med framåtblick, mot låt säga 2030, betyder det tvingande besparingar på 2,6 miljarder kronor. Eller räknat per dag; en halv miljon kronor. Inga småpengar, inga växelpengar. Frågor som måste beröra oss alla, oaktat vilken nivå vi befinner oss på. Öppenhet, inbjudande, välkomnande, närhet. Så klart avgörande att se vad man får för sitt medlemskap. Allt annat än förtal.

Internkontroll. Veta vad man håller på med. SVT granskar. Tar en matlåda till ett äldreboende i Skellefteå och skickar på analys. Innehållet; 300 kcal. Detsamma som innehållet i en kexchoklad. Medan behovet för en 80 årig kvinna ligger på mellan 1.650 till 2.100 kilokalorier per dag. Känns tryggt att vi har koll på det här. För det har vi väl?

Spännande dag. Med en verklig process. Så stor att det är svårt se om den går landa. Bytet på kroken – men måste också klara av att håva in fångsten. Utmaning modell grande.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar