lördag 28 januari 2017

Grattis Carl - namnsdag


Följa John. Så har det ju sett ut förut också. Men kanske inte att det stora landet följer efter mindre, som exempelvis Sverige. Men nu är det inte bara möjligt utan också bevisat att så är fallet.  Twittrande nye presidenten vakande åter med sina demoner och bestämde sig för at följa John. Och ströp allt kring invandrares möjligheter at komma till USA. Kryddade med så kallat tillfället stopp för flyktingar. Och definitivt stopp för personer som kommer från sju utpekade länder. De kommer absolut inte in – oavsett vilka skäl de än åberopar. Även människor som bor i USA och kommer från de länderna kommer aldrig in igen – om de skulle lämna just det förlovade landet. Går till och med än längre än vad Sverige gjort – ännu. Oberäknelig eller konsekvent?


Undrar vad som kommer bli nästa utspel. Efter åter en natt med demonerna i såväl säng som huvudet. Lite grann á la Berg Karlsson & Ian Wachtmeister. Onekligen drag under galoscherna. Eller mellan öronen. Vilket det lätt blir om där intet finns emellan. Har ju ingen Åkeson att samtala med, dels för att han har annan samtalspartner just nu. Liksom at han inte finns med over there. Så får istället fortsätta lägga sitt fokus på Kamrat Putin. De verkar ju ha exakt samma kvinnosyn – också.

Förtroende. Känns fint få förtroendet att förrätta vigslar. Något som inte specifik demon har kunnat få slut på. Men kommer väl att försöka. Stavas väl ämbete. Känns än bättre när det också sker efter önskemål från brudparet. Idag väldigt välplanerad, välregisserad. Men ändå med känslor och närhet. Storslagna tillställningar med många personer som idag, eller mer intima med färre personer – alltid speciella och fyllda av möjligheter.

Ingen tabata idag. Klart jag skulle ha behövt det. Men kollision i tiden gjorde det omöjligt. Inte ta det som en besvikelse utan som något extra – när det väl fungerar. Får se de tillfällena som något extra. Och njuta dubbelt, eller i varje fall se dem som dubbelt så viktiga. I folkhälsans tecken.

0-3. Rena hånet. Tre matcher mot Malmö Hockey och tre förluster. Ikväll handlade det mest om skillnaden i målvaktsspelet. Och så fick Brynäs vika ned sig, igen. Blivit en Bula på bensintanken och därefter är poängskörden ganska mager. Nu en hedersam förlust. Helt och hållet beroende på den där inkastade juniorkedjan. De högavlönade måste bli mer högpresterande.

Leverans istället från hela Sveriges Stina. Med betydligt mycket mindre än en tånagel. Vad värdefullt att inte klippa den i morse utan istället bryta mållinjen med. Dessutom före Falla. Som också Fallade fram sig i hela sin längd - men förlorade på målfoto. Trodde, hoppades, höll tummarna. Men den där kicken saknade Emil idag. Kände sig stark tydligen. Men hade inte med sig raketbränslet.

Upp till kamp. Men på ett realistiskt sätt. Nu finns insikten från svenska folket och Centerpartiet har blivit det självklara realistiska valet när det gäller miljöfrågor. Finns liksom ingen anledning överlämna klimat och energifrågorna till något orealistiskt alternativ – längre. Nu handlar det om att visa framfötterna på såväl lokal som regional nivå. Går inte åka snålskjuts på den nationella nivån – hur länge som helst. Inte om vi verkligen vill vara det långsiktiga, hållbara alternativet.

Bluffstopp. Gäller alltid ha möjlighet och ambition av att syna korten. Helst så tidigt som möjligt. Gäller att verkligen bruka hållbara drivmedel, använda de bästa byggmaterialen, nyttja tomställda lokaler, ha en fungerande systemanalys som håller ihop de kommunala resecentran, dela på upphandlingarna – och givetvis ha adekvata uppföljningar. Tydliga mål, rätt riktning och ärligt uppsåt. Avgörande.

Onödigt i kvadrat. Angrepp på en oskyldig skola med förstörelse på dagordningen. Resultatet att Murgår´n måste hållas stängd vad gäller låg- som mellanstadiet på måndag. Hur förstörelse kan ge ett kick.

Skolmiljö i vardagen. Kanske överallt. Men så många som vittnar hur himla enkelt det är att få fatt i narkotikapreparat på Gävles skolor. Angrips hur? Göra det tillåtit? Eller tydliggöra att det inte ligger inom lärarnas ansvar att engagera sig utanför det rent pedagogiska. För då slipper man ju också se den här utvecklingen.    

Ser fram emot föreställning. När den nu kommer avlöpa. Sammandragningen av körerna idag i Gävle tror jag kommer utvecklas till ett arrangemang a la grande. Letar efter datum och skulle gladligen vilja boka biljetten omedelbart.  

”Nu skruvar vi ned tonläget lite”. Så mycket medial analys som det lett till. Kanske betyder slut på angrepp, slut på ytterligheter - som att hellre äta upp sin sko. Klart det betyder något. Vad kommer säkert visa sig alltefter. Ett är säkert – kommer aldrig betyda att det bryts med mänskligheten eller allas lika värde. Borde stå i varje partis portalparagraf. Då skulle världen vara mer…..mänsklig.

Kompassen framåt. Fler måste jobba efter 65 års ålder. Därför sänktes skatten för tio år sedan med den ambitionen att locka till det beslutet. Ifjol tog regeringen beslutet att ta bort detta – men med ambitionen att få fler jobba längre. Resultatet föga överraskande – allt flera går i hel pension vid 65 års ålder! Måste ha varit en form av tankevurpa från finansministerns sida. Eller lite korkade rådgivare.

Bollen i luften, eller helst efter isen. Med fart och finess. I morgon rullar det igång. Bandyvärldens mästerskap som hittat in på Göranssonska Arenan i Sandviken. Den som saknar biljett till upplevelsen kan följa fighterna på antingen TV 5 eller Eurosport. Ända fram till finaldagen den 5:e februari. Skjut och dundra, låt stolparna bli runda.

Tävling för vardagens hjältar. För de som vill göra vardagen till en fest för våra äldre. Vill visa att varje måltid ska vara en fest.  Det går göra så mycket i måltidsglädjens namn. Kampen om bästa måltiderna står mellan tre äldreboenden. Skogsliden Båstad i kamp mot vardera ett äldreboende i Täby och Uppsala. Mindre stress, bättre sömn, mindre läkemedel, färre fallskador – bättre liv. Leva medan man lever.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar