söndag 29 januari 2017

Burkina Faso - ett land som berör


Kanske blad det enda man vet med säkerhet. Att tiden den går. Minnet bleknar vad gäller vissa saker, för annat är det kristallklart. Oerhört svårt förstå at det var så länge sedan, så länge sedan pappa avled. Många dagar har passerat efter 1995. Klart jag tog mig en promenad upp och tände et ljus just hans födelsedag. Och naturligtvis också på de två andra gravarna som har speciellt stor betydelse. Som det bör vara och som det ska vara.

Tiden gick även på Göranssonska Arenan. Efter de nittio minutrarna stod där svenska landslaget som vinnare i premiärmatchen mot gästerna från Suomi. Räckte inte med finns sisu för at rubba det segervissa svenska landslaget. Kul för Erik Pettersson med fyra baljor. Och för hedersmannen, Rolf, hans farfar. Som har bandyn i blodet och sedan låtit son och sonson få samma feber.

Negativa må det väl anses varit. 2.023 åskådare på en VM premiär med hemmanationen inblandad. Knappast i konkurrens med annat på TV då matchen enbart sändes på Femman. Kommer blandas i fortsatta turneringen med fighterna på Eurosport. Inte heller den bland de mest frekventerade kanalerna. Kanske någon miss i marknadsföringen. Tänk om skolungdomen mobiliserats i akt och mening att skapa ljudkuliss och fylld hall? Men kanske någon annan gång. Elitidrott ska ha en engagerad inramning. Nästa svenska match en vardag mot Kazakstan. Undrar hur publiksiffran ser ut då.

Fart, fest och engagemang. World Cup tävlingarna över dagarna två i Falun. Svenska skidornas Mecka. Svenska framgången var att få in Calle Halfvarsson på bronsplats bland herrarna och naturligtvis firma Nilson/Kallas fjärde och femte plats bland damerna. Stian borde inte hänga med på distans över 15 kilometer. Fantastiskt då med ”plats-strax-utanför-pallen”.  

Tänder en eld, tänder en krutdurk. Donald the crazy vet knappast vilken brasa han riskerar ha tänt nu. Går helt i linje med IS ambition att skapa en värld enligt vi mot dom. Mobilisera till ett världskrig. Stärker radikalt rekryteringen till terrorgrupper. Tar beslut som om han var medlem i IS själv. Lojaliteten för kamp mot extremister belönas av tokfadern himself med att tryckas bort, tryckas rakt in i famnen på IS och al-Quida.   

Tidigare har ju USAs nye ”landsfader” gett sig på aborter, förbjud till preventivmedel, förbjuda alla former av gay-rörelser. Onekligen hunnit med mycket under sina få dagar i Vita Huset. Inmurad där mellan Mexico och Canada. Med sin livlina borta i Russia.

Annan dårskap. Inbrott. Denna gång inbrott i ett stall i Upplands Väsby. För att tillfredsställa sin sexuella dårskap - genom att utnyttja en häst! Erinran för sexuella inviter. Känner till en som är fixerad skriva dylika. Här borde det tecknas ned med skarp textmassa.

Svenskt tema handlar om att ta in sig i situationen och fundera på hur den ska nyttjas för egna syften. Makten – med eller utan innehåll. Kampen om Fremskrittspartiets ynnest. Men hos oss under annat namn. Vardagen tränger på kall och med motsatsen till hjärtlig. Bland alla andra ismer, nationalism.

Fotboll med känslor. Helt klart finns där mycket av känslor knutna till en av världens allra fattigaste länder, Burkina Faso. Som vann sin kvartsfinal i Afrikanska mästerskapen mot Tunisien med 2 mot 0. Minnet av resan dit och besöket hos Lennart och Eva i Yakemtenga finns alltid hos mig. Inser att det finns en mening med livet. Ser fram emot rapport från kyrkans kör i Sandviken som faktiskt i morgon beger sig till den aktuella byn strax utanför Ouagadougou. En högst meningsfull resa.

Klart det kan finnas fel i sammanställningen. Men i alla fall något förhålla sig till. Utifrån den Nationella patientenkäten från SKL. För oss i Gävleborg är enkäten rykande färsk. Bedömningen av alla våra hälsocentraler. Klart jag direkt letar efter omdömena från de Hc som finns i vår egen kommun. Kollar mest på totalomdömena. Sandviken Norra 78, Sandviken Södra 79, Hälsopartner 76, Storvik 72. I vårt län finns betygsättningen mellan 90 och 58. All anledning komma siffrorna närmare som också innehåller helhetsintryck, respekt & bemötande samt information & kunskap. Att jämföra är aldrig fel, om det syftar till att försöka bli bättre.

Och förresten är det måndag i morgon – igen.      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar