onsdag 6 november 2019

Luftslottet som sprack


Grundstötningen är uppenbar. Flaggskeppet kanske inte gått helt på grund. Men åt något likartat håll. Komplicerat ett jättebygge på grund av ingen kompetens. Världens största i sitt slag, i alla fall inom misslyckanden. Karolinska sjukhuset i Stockholm. Omskrivet och nu närmast odugligförklarat. Palatset Karolinska sjukhuset gör sig av med 600 (sexhundra) personer, varav 250 läkare. Och förklaras bort på ett speciellt sätt – att kostymen varit för stor i jämförelse med det uppdrag man haft.

Diskussionerna kommer med säkerhet fortsätta. Hur sjukvården styrs, eller inte. Mycket människor på liten yta, med hög sysselsättningsgrad. Då borde även sjukvården vara ganska billig per individ räknat. Ändå rena rama dikeskörningen.

Hårda ord. För varje dag. Vad som inte görs, eller till och med görs. Inom detta med att stödja individen in i arbete. Om saker och ting fungerar bättre med nedmonterad arbetsförmedling. Eller om det t o m blir bättre. Förändringen byggs upp i en knivspets. Så många som vet hur saker och ting kommer utvecklas. Eller möjligen misslyckas. Det som föregående finansministern Anders Borg uttrycker. Katastrofal reform hänvisar Borg till. Den reform med funktionella steg – det som ännu ej presenterats. Anders Borgs inlägg har onekligen lagt ännu mer bränsle på brasan. Det hela kan blott hanteras med att visa resultat.

Resultatet av pågående älgjakt kommer allt efter redovisas. Att stammen hålls på en nivå som fungerar för skogsnäringen liksom för trafiksäkerheten. Att hålla ned den växande vildsvinsstammen är dock inte görligt. Delvis beroende på att de inte alltid är ätbara. Trikiner och bequrel är en verklighet som trycker på. 300.000 uppskattade vildsvin är en mängd som stiger kontinuerligt. Skador på jordbruket och trafikolyckor gör uppenbart ingenting för vissa beslutsfattare.

En hisnande förmiddag. En resa från tankar till etablering. Microsofts satsning i Sandviken/Gävle området. Skälen bakom, hur det hela arbetats fram, vad det betyder för företaget liksom för samhället. Vilka arbetstillfällen som kan komma uppstå. Samarbetet med även företagets underleverantörer. Och hur viktigt det är med säkerhet och hållbarhet. En helt annan bild än vad vissa textmakare pumpat ut under de senaste veckorna.

Fick också en visning av vad olika former av appar kan åstadkomma. Hur tekniken kan nyttjas för den enskilde. Samtidigt står det något parti kvar på perrongen och skriker om Daisy bandspelare! Personer som uppenbart övernattat i en grotta under så många år.   

Visning – eller uppvisning. Kvällens matcher gick åt fanders. Bandypremiär på hemmaplan och en jätteförlust mot gästande Byn. På samma sätt – men ingen jätteförlust – kvalspelet till allsvenskan. Visst är Brage lagé, men inte laget som får den där sista platsen till nästa säsongs allsvenska. Den har Kalmar nu i ett jättegrepp.

Tappat bort den som skulle blivit säsongens skyttekung. Brynäs IF släpper tänkte spetsen Lukas Zetterberg åter till Västerås. Även om utlåningen enbart gäller säsongen ut. För att han skall komma åter till nästa säsong – och då börja leverera.

Halka råder. Kanske den mest farofyllda årstiden för att befinna sig på vägarna. När det dessutom uppenbarar sig vilt, speciellt när skymningen kommer, gör inte bilfärden mer säker. Kör försiktigt. Ett råd att alltid lyfta fram.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar