torsdag 28 november 2019

Engagemang Grande


Lång dags färd med egentligen samma tema. Och kändes definitivt inte långtråkigt, inte långdragigt. Hur vi tillsammans engagerar oss i samhället, mest i närsamhället. Hur vi hittar processen som leder till förståelse. Hur vi får känslan att kunna vara med och ta beslut, inte låta vanmakten pulsera fram.

Inser att det tidigare beslutsfattandet nått sitt slut. Borde ha nått sitt slut. Samhället förändras ständigt. Med den accelererande tekniska utvecklingen snabbare för varje dag. Arbeten förändras, tvingas förändras. Svårigheten ökar vad avser kompetensförsörjning. Allt färre kommer få försörja allt flera. Utanförskapet ökar. Intelligensen, eller vad man kallar varandra, tar stöd i forskning, s k evidensbaserad forskning och tar beslut. Andra forskare som kommit fram med något annat lyfts aldrig upp på scenen. Och så meddelar man vad som beslutats.

Möts av protester. Missnöje, misstro – politikerförakt. De som är emot ökar i popularitet. Trots att det saknas motförslag. Vi borde inte vara förundrade!

Precis så är det vanliga vid förändringar kring skolor, skolstruktur. Förstår varför. Den som intet förstår rullar fram som en ångvält i beprövad funktionalitet. Som att spela fotboll och hoppas på seger trots ständigt göra självmål. Insikt före åsikt har liksom aldrig trängt in. Inte tillåtits tränga in.

Vad känner de allra flesta mest starkt för? Skolor och ämnet rör inte min skola. Därmed är förankringsprocessen dubbelt viktigt här. Att få vara med redan runt ett vitt papper. Folk är inte korkade om de får vara med hela vägen  Social kompetens har aldrig varit viktigare än idag.

Före detta och efter detta. En lång dag med LAG gruppen. LAG Nedre Dalälven. Organisation som har möjlighet göra skillnad i den landsbygd som omfamnar området. De här dagarna i Gysinge. En av alla de där pärlorna. De som finns och inte nog kan hyllas.

Organisation för att stötta utvecklingsprojekt. Som driver på för landsbygdsutveckling. Projekt för entusiasm, engagemang, tillväxt, tilltro och framtid. Att göra skillnad – på riktigt.

De komma från öst och väst. Eller i varje fall från ett stort geografiskt område. Medlemmarna som ingår. Personer som inte är främmande från att bjuda på sig själv. Landsbygdens möjliggörare. Att våga ta steget handlar också om modet att våga tappa fotfästet ibland. Våga lyfta fötterna upp ur myllan.

Aldrig någonsin känner jag mig ha sett så många utmaningar som nu! Spännande, entusiasmerande. Det är gott att leva. Att få vara med och göra skillnad.

Trevlig och imponerande genomgång. Gysinge Öl. God produkt men en spännande resa bakom. Lasse & Yngve, kvällens PR män. Nu fick jag liksom saken och har svårt neka gommen en fortsatt upplevelse.    

Var kväll har sitt slut. Även kvällens. Hörs i fjärran körens stämningsfulla sång. God Natt.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar