torsdag 28 november 2019

Back in tabata


Klart det känns negativt när det nära försvinner. När mjölken inte längre blir en fråga för det nära mejeriet. Inte ens för ett svenskt mejeri utan ett danskägt mejeri. Samtidigt inte överraskande. Klassiskt, det stora köper in det mindre och garanterar fortsättning. Men ganska fort slås det mindre ut – läggs ned.

Många anledningar. Bland annat att stora konsumenter som det offentliga väljer köpa in från distans. Bryr sig inte om transporter. Och de utsläpp som följer av långa vägar fram till konsumenten. Då är miljöfrågorna plötsligt sekundära.

Det mer tragiska. Bollnäs filen följer inte med till glufs glufs utan kommer produceras långt upp i norr. Om nu inte ICA affärerna fortsätter sälja produkten så kommer mycket av mina egna frukostvanor brutalt tvingas förändras.

På samma sätt. Nyttjar stundom ICAs basutbud. Och har liksom tänkt att det kan vara svenska mejeriprodukter i detsamma. Men. Men här billiga nederländska mjölkprodukter istället! Svensk ytterst nära kontroll av vad som produceras plötsligt ovidkommet.    

Två dagar i Gysinge. Men morgonen fylld av snövaran igen. Blöt snö som kanske inte orkar med attacken av värmegraderna, denna gång heller.

Skiljas från ett härligt gäng. Kanske en del skjutande från höften. Van med mer av tydliga manualer. Förberedda svar, synpunkter från tjänstemannanivå. Utskickade för att begrunda, fundera på inför beslutstagandet. Säkert fördelar med båda sätten att tackla själva beslutandet.   

Stannade till. Lundgrens Bageri, etablerat 1902. Och i samma familjs ägande! Måste vara lite unikt. Och aldrig tummat på kvaliteten. Imponerad.

Till och med ned till Per-Ewert för att se hur det blev med installationen av fönstren. Och lite inblick hur det blir med nya kaminen i köket. Uppknackat men inte installerat – då.

I snön, gärna på knä för att låta Ilse kasta snön på mig. Hon verkar trivas i den vita varan. Kan bli en rolig vinter när den väl accelererar. Leonie säkert för liten för att få samma kick.

Var flera dagar sedan mötet med mamma. Hon verkade tillfreds med tillvaron. Och samtalet vi hade med två andra damer kändes det som hon var väl delaktig i. Och som tidigare – vilken fantastisk personal!

Missat några gånger nu. Men idag ned och deltog i tabata träningen. Lite tungt. Men hade grämt mig ordentligt om jag inte hade vandrat ned. Efteråt är det alltid mycket av tillfredsställelse. Och tillfredsställelse är det väl också när jag dessförinnan hade hunnit skotta bort den snö som ockuperade egna ytorna.

Kvällens clou. Hockeymatchen från Monitor Arena. Hemmaseger ger goda känslor. I hela kroppen. Och sättet man plockade hem de tre poängen, var nästan på kassaskåpssäkert sätt. Det reklamfria laget ger alltid vibbar – och vid vinst – det är gott att leva.

Kvällskramar från Sixten. En fantastisk kille som alltid finns där och ger av sin blotta närvaro. Finns ingen katt som ger så mycket av sig själv, varje dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar