onsdag 20 november 2019

Halka runt


Skulle ju inte vara halt. Men det var nog det halaste underlaget jag någonsin balanserat på. Från Mo Grindar i Ockelbo och norrut kändes det som ett riskfyllt äventyr att ta sig fram på väg 272. Så svårt hantera att jag trodde att det var fel på bilen! Hade också Moderaternas ambitionen på hjärnan. Att inte ge vård till papperslösa. Letade desperat efter identifikationshandlingar. För tänk om något skulle hända – och jag köra av. Med de moderata åsikterna att inte få vård på grund av att jag kommit från fel land! Utan ID handling får jag lita på mitt svenska utseende. Om nu moderaterna väljer att godkänna detta vill säga. Uppenbart i stark ambition att göra skillnad på person och person. Ole dole doff, konkelale….. Att försöka plocka billiga politiska poäng på oförstånd och främlingsfientlighet. Men föga överraskad. Rekommenderas dock att tvätta bruna skjortor rena innan det fördärvat hela samhället.

Svettig eller inte. Men fram kom vi – Bollnäs folkhögskola och regionfullmäktige. Nu handlade inte inledande ärende om ishalka – men väl om miljöprogrammet. Och där finns det definitivt mycket göra kring. Och inom. I en församling som ofta hamnar inom uttryck som fossilfritt så borde man tänka till. Se vad som ryms inom utsläppsfritt och vilka unika möjligheter vi skulle kunna nyttja just nu. Det finns idag ett antal privata aktörer som är intresserad av att investera i en infrastruktur för ett vätgas samhälle. Att plocka bort den stora dödsorsaken i trafiken, partiklar, genom att vad är som uppnås genom utsläppsfri trafik borde inte vara ett alternativ att överväga. Utan en självklarhet.

Vi har idag en stor möjlighet att inom en hållbar tillväxt skapa sysselsättning i vårt fossilfria Gävleborg. Med en form av letter of intend skulle vi visa de privata aktörerna det som de behöver. Det finns krafter som kan bygga tankinfrastruktur och därmed också en elektrolysör. Så gjorde Sandvikens kommun med förbrukningsåtaganden med Sandvik för att få AGA att bygga sin tankstation för vätgas. Det behövs så lite för att vi ska få mer vind i seglen och därmed hamna i den positiva utförsbacken.    

Politiska poäng. Oavsett hur lågt det ter sig. Dagens långa debatt handlade om vård i livets slutskede. Två motioner som möjligen hade något annat innehåll än vad de skriftligt handlade om. Intensivt smattrande om något som i professionen inte efterfrågas. Något som vare sig kommunerna eller regionen efterfrågar. Tvättades fram ett ansikte i vad som uppenbarligen också kan uttryckas som besser wisser inlägg. Vi-som-vet-bäst syndromet.   

Samtidigt. Frontalangrepp på en ekonomi i balans. Möjligen något som enklare kan uppnås med fler byggnader. Flertalet hospice byggnader – som av kommunerna heller inte efterfrågas. Kronor ett, kronor två etcetera. Möjligen var jag själv inte så där högst kompetent inom området matematik. Men så okompetent?

En gammal, men på sitt sätt mycket nära och bekant ansikte kom förbi. Sade hej och lämnade relativt fort. Frisk och fräsch på väg till helt annat uppdrag.   

Inga hockeymatcher ikväll. Brynäs Tigers först torsdag afton. Känns som en tuff utmaning segla upp ända till Luleå. Och inte ha alla starka kort inom laguppställningen. Men det ska givetvis spelas om det hela först.

För de som inte blev kvar i Bollnäs över natten önskar jag givetvis en lugn resa hemöver. För mycket möjligt har det frusit på igen. Enklare då stanna över natten och besöka ett lämpligt matställe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar