torsdag 21 november 2019

Frid och fröjd, fred


Fredsforskare. Föreläsare. Föredrog vad som sker i Sverige likväl som i Europa – ute i världen. Ifrågasättande kring hur vi kan bygga våra beslut uppifrån och ned. Att vad som sker alltid måste kritiskt granskas. Och tåla granskas.

Partier med rötter från fascism stiger fram i hela Europa och har stöd från över 25%. Missnöje. Där besluten tas över huvudet på människor. Utan processen. Där växer missnöjet radikalt. Den så kallade svenska modellen fungerar inte idag.

När forskaren presenterade vilka som med de fascistiska rötter når framgång som dagens missnöjesparti. Då tågade de ur lokalen under symbolen SD. Ifrågasätter gärna andra, men blir de ifrågasatta själva. Då går ridån ned fort.

Rubriken för dagen; Demokratin 100 år. Samma föreläsning som SKL hade på sin demokratiföreläsning. Med samma föreläsare. Lika mycket brun färg då också. Men där vandrade ingen ut i klackfast marsch.

Opinionsmässigt har nu just SD marcherat fram till klara procentsatser över de 20. Och akterseglat sina själsfränder i moderaterna med stor marginal.

Många var det som tog sig till Bollnäs idag. Främst var det kommunernas fullmäktigeledningar som fullt naturligt mötte upp. Fast någon kommun saknades – ändå.

Hemåt den sena eftermiddagen. Och helt annat underlag än uppresa morgonen före. Extrema halkan var borta och det fungerade att åka i anpassad takt. Ända hem. Fick också det där viktiga, långa samtalet. Det som förhoppningsvis gör skillnad.

Första gången på så många dagar. Klart jag gick direkt och hälsade på Ilse. Som alltid, trygg och väldigt glad. Dansade, hoppade, byggde med sina leksaksbitar höga torn. Alltid och evinnerligen charmig.

Sände vidare. Bilderna på Leonie. Oerhört pigg blick. Och även hon – tryggheten själv. Bilderna jag fick från Nils-Olov sände jag givetvis stolt vidare. Och snart dopdag.

Inte så stort intresse verkar det. Ställa upp för at försöka få fatt i den där kalven som fattas. Lördag morgon kallar Mats in under fanorna. Blir at komma i tid till samlingen. Först 08.00.

Hann också med till mamma. Idag kändes hon pigg och lugn i sig själv. Fortfarande imponerad – god omsorg stavas det. Med mycket beröring, känslor och tillit.

Kändes angeläget. Att inställa mig för kvällens tabataträning. Ikväll inte så många dock. Men lika trött som alltid. Intalar mig att det gör nytta. Och det mentala är ofta det avgörande.

Nervositeten fick jag lyfta fram under kvällen. Brynäs uppe i Luleå. Matchen till förlängning. Matchen till straffar. Och så vinstpucken till Luleå på lagets sjätte försök. Vi hade i varje fall behövt två. Nu blev det ju bara ena poängen med för Brooklyn Tigers på väg mot lördagsbatalj nere i Malmö.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar