fredag 15 november 2019

Freda´hela veckan


Fredag hela veckan är det definitivt inte. Men väl fredag just idag. Alla dagar olika – med olika utmaningar. Också idag. På olika sätt och vis. För vissa klara upp vardagen, klara sjukdom, klara av att göra sig hörd. Komma loss från bidragsberoende och hitta ett varaktigt arbete. Utmaningarna kan vara många.

För vissa företag ha möjlighet växa, andra överleva. En del börsnoterade företag sjunker som en form av sten. Inkluderar några banker som aktieplacerare bittert ångrar.

Den goda vården. En process som inte är exkluderad från alla andra processer vii samhället måste ha full insikt i. I vårt län där med horisont till 2027 vi har 14% flera i åldrarna 0-19 år, 3% flera i arbetsför ålder, medan vi har en ökning på 43% i åldrarna 80 år och uppåt. En ekvation som vi står inför och som vi inte kommer klara av om vi inte förmår arbeta på helt andra sätt än idag. Gäller all verksamhet i det offentliga, men också samma sak i det privata näringslivet. Och kryddat med at befolkningsökningen enbart kommer ske i Gävle och till viss del i Sandviken. Övriga kommuner i länet förutsätts krympa sin befolkningsmängd. Kanske något bittert. Men förutsägbart och underlag för allas vår planering.

Hamnade i Ockelbo. Åkte tillsammans med Lina och Pär. Trevliga medresenärer som jag kunde åka betydligt mycket längre med. Och Magnus värdskap – alltid förnämligt.

Ny bekantskap – Attlings. Fått en tydlig bild av ett företag från 1947 som uppenbarligen hävdar sig väl i den globala konkurrensen. Milt uttryckt – imponerad. Och samtidigt – med inställningen som finns i Gästrike Rådet kan vi spela in många passningar som har stor förutsättningar få stöd att utvecklas.

Kul stanna till på Aqua och få återkopplingen. Inte allt löst men kanske ett steg att få ett positivt avslut. Också där imponerad. Av hur de utvecklat sitt företag. Från inget till oerhört omtyckt. Den här typen av företagare måste alltid tas på allvar och få känna stödet.

Huvudbry. Ansvar, majoritet, vilja, ekonomi, stöd, möjligheter, finansiering, prejudikat, framåtsynt. Många värdeord. Men gäller hålla ihop det hela. Populism är inte det långsiktiga värdeordet.

Ingen älgjakt i morgon bittida. Vankas längre utflykt istället. Upp till Lill Babs hemort. Ser ut att bli en ensam resa. Hoppas på; ingen halka, inga djur. Blir det trötthet under lördagen så kanske det finns en vilosäng.       

Diskussioner med distriktsordföranden. Såväl kring beslutsunderlag som kring annat. Beslutsunderlagen går det läsa in, annat mer diffust. Finns ju inte ens ritat i den vita snön, kanske på grund av tövädret?

Hälsade på mamma. Klart jag borde varje dag. Borde vara hemma någon gång mitt på dagen. Så det gick gå ut och dra omkring. För ut i friska luften borde alla få ta del utav. Trött idag, men god omsorg är det utan alla tvivel. Idag i omsorg Anneli. Känns mycket tryggt.

Stora fredagshändelsen. Kanske blev Kinashot mot Sverige. På grund av en pengasumma från pen-kubben. Kan ju trappas upp till något väldigt stort. Exemplet Norge är välkänt. Och skulle kunna slå än mycket hårdare på bland annat svensk industri.

Men kanske kvällen mest handlade om kulan i luften. Gällde ju svenskt deltagande i kommande EU slutspel. Och just ikväll hette motståndet Rumänien. På bortaplan. Svenskt bolltrillande skapade trygghet och snabba kvalificerings tankar.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar