onsdag 6 september 2017

Starka kvinnor


Blixt från en klar himmel. Klart man ryggar till. Så kan det ju vara i naturen. Men i omstruktureringarnas tidevarv borde det finnas betydligt högre förståelse, professionalism. Klart det har varit behov ibland och kommer vara behov framledes att slå ihop verksamheter. Om det höjer effektivitet och kvalitet. Eller om det handlar också om ekonomiska besparingar. Vetskapen borde vara allmänt gods nu. Så att man förstår att förändringsarbete alltid måste pågå - och det tillsammans med personalen. Om det ska bli bra och även kunna fungera i verkligheten. Vi är inte kvar på brukspatronernas tidevarv längre. Klart jag blev överraskad att mötas av morgontidningens framsida. Inte över reaktionerna men framförallt inför ”förslaget”. När det uppenbart inte fungerar på en enhet så går det aldrig vandra vidare utan att få fatt i problematiken först. Nu är jag övertygad om att det finns kloka personer nog för att göra ett mer grundligt omtag. Just i det ”här ärendet”. Liksom att sanningen alltid ligger i betraktarens ögon. Vilket driver journalistiken.   

Lugnt, tryggt. Det som allt fler vill komma åt genom flera poliser. Hela vägen uppifrån och ned. Alltid en utmaning. Och så kommer igen skalv efter klavertramp a la Eliasson. Nu blir fokuset på polisen åter felriktat. Och spelet fortgår i hur länge han verkligen ska kunna sitta kvar på sin häst. Oddsen torde bli allt lägre.

Lyssnar in. Visst är det en speciell röst. Den som Magnus Carlson äger. Så snabbtänkt av Per-Ewert. Kunna fixa biljetter till den där julkonserten med Weeping Willovs. Veta att det nu finns plats att äntra. Säkert blir den här konserten utsåld också. Göra plats i minnets arkiv för en väntande upplevelse.

Pusselbitarna måste också hållas samman. Positivt om målet nås med fler i arbete. Få in människor i utanförskap är aldrig en framgångsmetod. Klart att valet närmar sig. Men oaktat detta måste satsning på utbildning – och motivation – ligga högt i dagordningen. Och det är möjligen det senare – motivationen – vi inte riktigt lyckats lyfta fram i många av våra skolor. Och då blir resultatet därefter.

Då är det klart. Gävle Kommun, bäst i Sverige kring laddinfrastruktur. Långsiktigt, tydligt ansvar och det ger gott resultat. Så hedersamt att få ta emot priset direkt ur Annie Lööfs hand. När hållbarhet är på riktigt och inte inlindat i politisk hägring.

Knappast någon som tvivlar på elbilarnas allt växande marknadsandelar. Och klivet från fossilfritt till utsläppsfritt. Det viktiga och avgörande steget. Klart att andra måste följa efter. Tydlighet, ansvar och befogenheter. Förstå att framgång också innehåller at bygga nätverk, vara med och trycka på. Kontrollenhetsinriktade personer kommer aldrig lyckas driva förändringsarbete som leder framåt. Kunnig och klok person kan vara välgörande inom vissa områden och helt felprogrammerad på annat område. Fordras dock alltid personer som vill ha konstruktiv kritik för att själva bli bättre. Tvärt emot stagnation.

Inte alls enkelt det där. Det där med stiftelser och hur de kan och får verka. När det utmynnar i gåva så är det inte säkert att stiftelseledamöterna finns kvar heller. När det ska tydliggöras gåvans innehåll. Men när de finns så ska man alltid gå tillbaka till dem för att få en djupare förklaring/analys. Ett tydligt budskap från kursdagen.

Försökt fördjupa mig ytterligare runt området radon. Och hamnar i samma slutsats som igår. Går aldrig veta hur det förhåller sig med enskild fastighet utifrån någon form av klusterkarta. Dock öppnar jag mina sinnen nog för att bli mer uppdaterad kring det viktiga området. Kunskap ska man aldrig förringa.

Skörda. En viktig ingrediens när man sår. När man lägger pengar och energi på något visst. Då fordras det rätta verktyg, förståelse för när man gör sina åtgärder och hur. Enkelt överföra till även offentlig verksamhet. Mål, planer – inte svårt teckna ned. Men sedan återstår hantverket. I det ligger tydighet i uppdragen, nätverksbyggande, nyttja rätt person för rätt åtgärd – och vara totalt prestigelös. Förstå betydelsen av lobbyorganisation och att kunna nyttja den rätt. Exemplen är många när man lägger krokben på sig själv. Skulle i det privata näringslivet bli en radda av konkurser. Himla onödigt.

Resfeber. Då får inte mycket gå fel. Humöret kan hamna i falsett. Innan det hamnar rätt i förväntansläge igen. Ta sig fri från sin almanacka för att prioritera och stärka den inre cirkeln. Rista in en ny skåra i gevärskolven.

300 km per timme. Så fort går inte min bil. Men tydligen den där stormen som drar in över södra USA så småningom i alla fall. Fortfarande sitt centra över Karibien. Med kvinnligt namn, Irma, så ödelägger hon så mycket i sin framfart. Hetsig på sitt speciella sätt.

Magdalena, annat kvinnligt namn. Aktiv i flyttbranschen har hon biträtt till att Nordea flyttar sitt huvudkontor till Finland. Svenska anseendet ute i världen ytterligare en törn.  Kanske värre än alla miljoner som nu flyktar iväg och med dem också antal arbetstillfällen.

Lång dag, lång kväll. Och så på plats i Växjö. Utan Lakers i synhåll. Men några intressanta dagar. Gott att Carl-Henrik är hemma och håller ställningarna. Vet att Katta därmed trivs ypperligt. Spinnandet hörs ända hit.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar