måndag 18 september 2017

Fria ordet


Sällan kastar mig på datorn så där tidig morgon före frukosten. Men ville ha siffrorna på pränt. Var ju valet under söndagen. Klart intresset hade mest fokus på det egna pastoratet. Och väl vetandes att vi under mandatperioden reducerade antal ledamöter från 27 till 25 stycken. Liksom att det nu kom in två nya konstellationer. Därmed är resultatet från föregående val något svårt jämföra med. Så den personliga hissen gick vare sig upp eller ned.  

Så annorlunda det kan vara. På många lika sätt. Ett av dem handlar om nätavgiften på elnäten. Skiljer upp till 9.000 kronor per år mellan de som har högsta avgiften till de som här den lägsta. Borde i varje fall inte kunna skilja inom en och samma kommun, knappast inom ett och samma arbetsmarknads-område heller.

Kommunallag i sin prydno. Samtidigt diskussioner om hur, på vilket sätt och med vilken legitimitet en motion kan få läggas. Vrids över till formsak istället för innehåll. Och hur vi nu kan blockera ut varandras initiativ rätta utifrån concensus i gruppträffar. Eller vad det nu handlade om. Kan knappast handla om att stor-vet-mest. Vandrar över till TV programmet Efterlyst. Efterlyser ödmjukhet.

Maria förväntas komma på besök. In över Karibiska övärlden som en ny orkan. Som att de utsatta inte ska skonas – någonsin utan återigen få utsättas för naturens övergrepp. Fortsättning följer men idag helt omöjligt klargöra i vilken omfattning, hur saker och ting drabbas. Trygghet stavas den är oftare, genom placeringsförmågan. Att bosätta sig just här.

Natur som energi. På kraftig frammarsch det här med solpaneler. Besöket på BoExpo i Linköping visar at idag handlar det om helt annat än nyttja solpaneler med kisel. För den som bygger nytt borde det vara ett oerhört starkt alternativ med solpanelstak istället för et konventionellt tak.

Johan Oremo på Gavlevallen redan nästa år. Togs ett stort steg ikväll. Nu när Giffarna Sundsvall vann så ökade avståndet ned till Halmstads BK. Så känns för mig kassaskåpssäkert att Oremo kommer igen, men då i HBKs blå tröja.  Återstår se hur han tas emot. Dels av publiken men också av Gefle försvaret. Får han spela rättvänd på diagonalbollarna kan han fortfarande vara giftig.

Ställa upp och sedan drabbas. Mycket tydligt hur regeringen slänger kostnadsmassan ohämmat på kommuner som tidigare ställt upp generöst för att bidra i den stora flyktinginvandringen.     

Inget hindrar äkta kärlek. Offentliggörs härmed. Bara läsa dagstidningen och inse vad som drabbat kommunstyrelsens ordförande i vår grannkommun. Avgår från sitt uppdrag för att istället ladda kärlekens bössa fult ut. Avgår för att leva. Istället. Utgången har alltså inte med något annat att göra. F-n tro´t.

Tungan rätt i munnen. Ibland en konst. Till och med hålla sin egen tunga i rätt mun. Men när en journalist ringer så ska man naturligtvis vara tillgänglig. Ingen framgång i att hålla sig undan. Allians eller inte, tydligen ett intressant område att spekulera i. Känner mig väldigt trygg i mina egna svar.

Framförhållning. Hade en timmes möte på gång tisdagen den 19 september. Lite ovärdigt att inte ha det hela klart ens dagen före. Har funnits så många dagar bestämma, prioritera, tydliggöra – men så icke. Vilket det väl också finns en icke uttalad tydlighet inom.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar