lördag 9 september 2017

Akvaponisk resa


Så aktuellt. Sammankomst i Högbo strax före sommaren och nu än mer insatt hur det verkligen fungerar och hur framtiden ser ut. Än mer klart att framtiden inrymmer en stark ökning av landbaserad fiskodling. Finns så mycket skäl för detta. Det tragiska är att det finns s k strateger som inte kan se längre än sin egen näsa. Utveckling torde innehålla stora portioner av att kunna tänka nytt. 

Speciella fiskar dock. De som växer fort och även på det sättet stödjer den cirkulära ekonomin. Klart att fiskodling i akvaponisk miljö snart blir vanligt. Fordras stora kunskaper hos kockarna. Stark smak som måste balanseras upp. Svårt undanhålla menyn; Amuse – Tilapia gravad med vårens granskott samt rättika från Solmarka Gård, picklad med årets skörd av fläder. Förrätt – Variation av jordärtskocka serveras med varmrökt clarias, äpplen från Urshult, dill och klorofyll från den egna trädgården. Varmrätt – Inkokt odlad abborre, puré av rotfrukter från Solmarka Gård, stuvad grönkål från Ekobacken, riven pepparrot samt brynta kantareller från de småländska skogarna. Dessert – Konditoriets blåbärsdessert smaksatt med lavendel från egna trädgården, luftig moussé av syrad grädde samt krispig havre. Mums!

Så passande. De två dagarna kring hållbarhet. Och det funkade ju ändå – trots at det var så långt borta. Växjö. Tågresa grande, hemresan än segare. Stoppet i Stockholm kändes alldeles för långt. Hemkomst mitt i natten är ju inte vad jag ser som rekommendabelt.

Men passande. I tider där katastrofer radas på varandra. Då måste hållbarhetsfrågorna ligga högt i agendan. Nyheterna berättar om jordbävningen i Mexico och ett antal människor döda. Förödelse, som oftast drabbar de som inte har något egentligen. Men katastrofer blir så mycket större, eller upplevs så, när de kommer in över områden som vi svenskar mer känner oss tillhöriga. Och det brukar ju vara USA, Återstår antal timmar innan Orkanen Irma tränger in över Florida. Någon gång mellan lördag/söndag. Idag oklart vad det innebär, men folk är i varje fall beordrade att evakuera. Och än värre när den kvinnliga orkanen skuggas av orkanen José! Etter värre. Så svårt ta till sig detta. I vårt trygga land där vi mer blir upprörda om det sitter några personer och tigger utanför en affär!

Om det nu är så tryggt. Finns ju en falang som ser hot i det mesta. Nu kommer de med en från deras synpunkt begåvat förslag. Medborgarskapet i Sverige ska kopplas till kunskaper i svenska språket! Och den som blir medlem ska kunna bli av med detta om han/hon uppdagas med kriminella handlingar. Undrar vad den personen då blir? Statslös palestinier? Ogenomtänkt igen. Populistiskt dravel.

När slyet växer så blir det ju buschigt. Och idag ett uttalande, kan tänka sig bilda regering med stöd från Sverige Demokraterna. Ett Busch inlägg från en mycket trängd person. Humanistisk, empatisk, förvaltare av resurser? Nej, kalla krigets företrädare och utan någon som helst insikt hur samhälle byggs. Borde finnas någon annan mänsklig insikt att stilla be om.  

Backar. Kanske inte alltid bra backa in i framtiden. Men när saker hanteras lite konstigt så kan det vara bra att backa lite grann och släppa det här med prestigeförlust. Verkar det i alla fall som. Som att personalen på strokeavdelningen nu fått komma till tals. Förankrade beslut brukar onekligen hålla längre över tid. 

Hem i nattens timme, strax innan ljuset tittar fram igen. Snabbt ute i brevlådan. Med övertygelse att första vykortet redan landat mig tillgodo från upptäktsresan i Toscana. Hoppas det går lugnt till med det där antibiotikastinna köttet. Trots att det säkert är mycket hett.

02.00, lång resa, hemma igen. Och mottagande från Kattas sida. Tog det som välkommen åter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar