lördag 1 oktober 2022

Militärkupp

 

Meddelades mycket tidigt på Facebook. Direkt över nätet ända från Ougoudougo Burkina Faso. Avsändare givetvis Lennart. Ny militär kupp i landet. Förra kuppen med övertagande var ju ända sedan januari månad! I år. I det land där så många inte har något att äta. En del av öknen, utsatta för jiddhaister. 22 miljoner invånare som lever i extrem fattigdom. Ständigt utsatta för övergrepp. Och mitt i allt det som spirar av hopp; Lennart förstås. Med sitt Yennenga process projekt.

Kanske lite märkligt just idag. Sandvikens Pastorat firar 40 års jubileum för Västanbygården med massor av program innehåll. Och inne i allt detta – Stina som berättar så levande om Yennenga process upplägget. Bakgrunden till landet Övre Volta som sedan ändade till nuvarande namn. Allt om situatuonen och främst hur tufft det är att vara kvinna. Och så presenterade hon barnboken Legenden om Yennenga som hon själv skrivit med illustriationer från Louise Lindquist. Klart jag köpte en bok och fick den signerat med speciella hälsningar till Ilse, Leonie och Lou.

Amanda är en ung afrosvensk tjej som drömmer sig bort till Afrikas slätter och rollen som den mäktiga krigarprinsessan Yennenga. Enligt legenden levde Yennenga på 1100 talet, då hon stred för sitt folk, men också för sn egen rätt att välja det liv hon själv ville leva, trots att hennes far kungen och omvärlden ville något helt annat.

Klart det kändes speciellt för mig själv. Dels från minnena här hemma och gäster från landet. Men också det besök jag fick delta i nere i Afrika. Inbjuden at inviga det politiska året. Minnena tränger på starkt. Som igår faktiskt. Och inte minst från besöket där i Kompienga. Kanske jag har mer möjlighet göra något vettigt nu. Genom valet att inte engagera mig på samma sätt kommunalt och utslängd från det regionala. Att inte vara engagerad torde vara livets problem a la grande.

Minnet från morgonens träning. Kanske dags med handskar. Men ta bort nedre utstyrseln med kortbyxor – nej, definitivt inte ännu. Dessutom finns där ju underbyxor för sakens skull.

Eftermiddagen, tid för att leta reda på Carl-Henrik och hans nya älgpass. Taket förstås – det som fattas – men konstrueras hemmavid. Samma sak med mössan på högtornet. Två intressanta pass få på utlottningen.

Klargörande dag. Med diverse inlägg. Bedömningen från Vita Huset. Sveriges planerade styrning. Helt jämförbart med Polen, Ungern och Italien. Dessutom i ett mycket känsligt internationellt läge. Fyra av de absolut viktigaste utskotten med ordföranden från konstellationen som inte kan välja mellan Biden och Putin. I ett land som har haft så mycket av medlande i sig ända sedan Dag Hammarskölds tidevarv.   

Positivt att reflektera över. Ser fortsatt ut som framgångsrikt återtagande för de ukrainska trupperna i sitt eget land. Idag en viktig stad som ryssarna ockuperat sedan början av deras vansinniga krig.

Up, up and away. Diesel och bensinpriset slår nya rekord igen. Långt ned till utlovat pris på mellan 12 till 15 kronor litern. Men det var förstås före valet. The Muppet Show.

Ingen Brynäs SHL fight idag. Ingen Årsunda IF fight i fotboll. Men i SDHL. Linköping på bortaplan och tre nya poäng till Gästriket genom 6 puckar mot två. Och på måndag ansluter Matilda Nilsson från Suomi. Finsk landslagsspelare med spetskvaliteter. Luleå hallå, hallå.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar