onsdag 26 oktober 2022

Ledsam med tårar

 

En sorgens dag, en dag till eftertanke. Fundera, dra slutsatser. Hur det över huvud taget kan hända. Hur skjutvapen över huvud taget kan få finnas i omlopp. Och speciellt om de också finns i händerna på omyndiga personer.

En nyhet som var en för mycket. Morgonens sms från vår kommundirektör som berättade om det ofattbara. Sextonåring som mördades igår kväll på en cykelväg nära sitt hem. Med ett antal skott. Oavsett bakomliggande anledningar, avrättningar finns inte någonstans och absolut inte i vår egen kommun. Att bli rikskända kan vara positivt, men inte kring dylika händelser. En trevlig, inbjudande stad som även blivit plats för den här formen av händelser. Aldrig acceptabla.

Svårt förstå, svårt få en bild hur det upplevs. När ens son inte kommer hem, aldrig kommer hem. Aldrig någonsin. Son eller bror. Kompis. Borta ur livet som rimligtvis skulle stå framför en livfull ungdom med stort engagemang i Sandvikens IF, fotboll. En låga som har slocknat, blåsts ut. Till intet.

Nu gäller det minnas pojken, förena samhället. Inte skrämmas av de mörka krafterna. Förena istället för att splittras. Vakna upp och se att vi alla har ett uppdrag – göra ett samhälle än bättre. Trygghet är en upplevelse. Den kan aldrig beslutas fram. Blott få växa med näring och samtal, dialog som enda fungerande verktyg.

Tog mig in i en av de samlande grupperingar som samlats, sörjts, minns – tillsammans. Hjälpen för att komma vidare är att öppna sig, låta känslorna komma fram, låta tårarna strömma ut. Inte bli instängda. Släpp fram, släpp ut.

Egen temadag. Drivmedelskonventet. Intressanta föredragshållare. Så aktuella frågeställningar. Energi, drivmedel, utsläppsfria transporter. Sammanfattningsvis torde alla vara helt övertygade att framtidens fordon drivs av elbatterier eller vätgas. Vi måste ta utmaningen på allvar. Med långsiktiga spelregler. Sammanfattning också at våra industrier går i front, det allmänna blir lätt distanserade. Samtidigt som vi inte klarar av att ta de långsiktiga besluten! Stor aktör – regionen – med blott fem procent renodlade elfordon! Avsiktlig strategi att halka efter?

Inte för inte. Dagens klimatrapport. Det går nu åt fel håll. 1,5 graders målet kommer vi inte att nå. Konsekvenserna är förödande. Att det finns klimatförnekare, till och med placerade i riksdagen är mer än skrämmande. Så distanserade från att nyttja en hjärna.

Partiledardebatten per idag visade tydligt vilka knäpartier som bildar regering åt Sverige Demokraterna. Aktivt skapa ett än större utanförskap. Till och med ta bort tolkhjälp till de som inte förstår språket. Inga bidrag oavsett familjesituation. Läger för de som trots allt tar sig till himmelriket Sverige. Utvisa med angivet åtal – brist i vandel.

Ingen träning – men trettio minuters promenad i mörka kvällen. Något ska det väl bidra med i ämnet folkhälsa. Och betydligt bättre än intet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar