lördag 29 oktober 2022

Men också tänka framåt

 

Spännande vecka, våga tänka framåt. Våga släppa taget och komma in i funderingens fas. Finns många sätt se på framtiden. Knappast någon som inte inser at det är mer än hög tid till förändring. Samtidigt som vi som varelser är mycket konservativa och inte har så lätt gå från ord till handling. Hållbarhet är ordet för dagen. Viktigt. Men när hållbarhet betyder positionsförändring. Då blir det svårt. Alla borde inse att ex vis koldioxidutsläppen är starkt knutna till möjligheten att bo kvar på jorden.   

Samtidigt. SD placerade regeringen tar bort mesta möjligt av inblandningen i bränslet. Och ökar dramatiskt utsläppet till atmosfären. Slår också sönder de ambitiösa svenska satsningarna på at vara världsdrivande. Ha företagen som går först och därmed också kan göra inkomst bringande affärer ute i världen. Men så det officiella som inte fattar. Inte vill förstå? Barnkonventionen och kopplingen till densamma lyser starkt med sin frånvaro. Ligger för högt på talarstolen. Så statsministern inte når upp till den skrivna texten i avsaknad av platåskor.

Spännande vecka med bland annat föreläsningen med Nicklas Hermansson. En annorlunda framtidsspaning med mål året satt till 2049. Låter långt borta - men kanske ändå inte då jag ser tillbaka. 27 år längre fram r långt borta. 27 år tillbaka är ju igår. 1995.

Året är 2049. De flesta av världens befolkning bor i städer, en tredjedel i öknen. Robotarna och artificiell intelligens har förändrat samhället från grunden. 40% av dagens jobb har automatiserats och dina Ray-Bans augmented reality-funktion förvandlar misslyckade Tinder-dejter till spöken. Den fysiska världen har smält samman med den digitala. Allt är ett. Vägen till 2049 har redan inletts. 

I dag – år 2022 – snurrar världen snabbare än någonsin. 41% av världens alla arbetare överväger att säga upp sig – och nästan varannan har planer på att byta bransch. Det går inte en dag utan att en ny dramatisk forskningsrapport om framtidens arbetsmarknad sköljer över oss. Så vad är det egentligen som väntar runt hörnet?

Framtidsspaning leddes i torsdags av mediepionjären Nicklas Hermansson. Vilka är idéerna, uppfinningarna och människorna som ska rädda oss?

Genom att ha synat närmare en miljon nyheter, trender, studier och uppfinningar för att förstå vart världen är på väg delade Nicklas med sig av guldkornen. Något omtumlande.

1949, Lou 29, Leonie 30, Ilse 31 år. Fortfarande unga. Lite frågande om det gäller titta ned på dem när himlen är klar eller om det går genom molnen. Eller om livet finns kvar så långt där borta. Något som med säkerhet finns där är drönartrafiken. För varor, för persontrafik. Men längre transporter tillhör elflygen. Håller helt med Northvolts skapare Peter Karlsson. Flygplatserna med närhet till kommer spela allt större roll. Snabbtågstrafiken, eller när den heter höghastighetståg har redan innan de skapats pensionerats. Det enda framåtsyftande i s k Tidö avtalet.

Svek gästerna i morse. De fick klara sig själva. Nu när det fanns möjligheter vara med på tabata träningen. Och vid hemkomst hade de redan plockat samman för vidare utflykt upp tio mil norr om Sundsvall. Lång resa för att hämta den goda hunden som sedan kommer få rota sig nere på Fotö. Vinkade av Peter & Yvonne med ett varmt lycka till.

Underbart väder. Fyllde på i matkorgen med Delsbo korv och vidare utflykt till Hornberget. Hade så gärna velat ha med Lou och Ilse men de var ju på annan utflykt. På plats dock tre andra familjer med annan härkomst än just Årsunda. Men en av dem bodde faktiskt här. Fast långt ut i periferin. Trevliga personer rakt igenom. Tydligen var jag bekant med en av dem sedan år tillbaka. Att han var hållbarhetsansvarig i det stora företaget gjorde blott spänningen oss emellan än starkare. Klart jag bjöd in honom till två kommande seminarier.

Några bilder lades tydligen ut från Hornberget. Naturbilder. Men något konstigt kom det lite närmast ifrågasättande kommentarer. Försöker alltid förstå; vad menas, hur ska de tolkas, Hon som försvann lika fort som en morgondag.

Konstig eftermiddag. I såväl SHL som i SDHL. Båda Brynäs lagen i farten. Men resultaten! Två förluster. Trösten; det kan bara bli bättre.

Du svävar fram så lätt. När man svänger som en sambatakt. Ensam som i en tom kärleksakt. Det som försvann lika fort som i en morgondag. Fast översättningslexikonet lär finnas till hands. Vinner en timmes dröm i natt. Klockan som ska skruvas tillbaka.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar