tisdag 4 oktober 2022

Hög oktan

 

Vintern rasat ut – så är det ju inte alls. Har ju inte börjat men däremot så rasar något annat ut i morgon. Elpriset. Exemplet i morgon handlar om 32 öre per Kwh. Skälet är också uppenbart. Blåsten tränger in över landet och därmed snurrar det på ordentligt och följaktligen också lägre elpriset.

Lite komplicerat med priser, med produktion, med överföring. Och till mycket stor del påverkas vi av situationen i Europa. De statliga tyska medlen för att jämna ut priset i stora Tyskland där produktionen sker mest i norr men där priset p g a statliga medel är lika mellan norr och syd påverkar givetvis oss mycket negativt.

Att ta ställning till i Sverige. Satsa på högre kapacitet för at transportera från norr till syd eller satsa mer på att bygga ut produktionen i syd? Torde vara klart för alla nyktra att snabb utbyggnad av vindkraft i syd måste ske snarast, eller helst nu. Idag borde det inte vara alltför svårt att samtala med befolkningen så att man förstår sammanhanget mellan tillväxt, mellan trygghet och mellan energi produktion. Samtal är alltid nyckeln till framgång, dessutom till hållbar framgång.

Mycket intressant förmiddag. Arbetsplats med skickliga medarbetare måste också ges utrymme att få vara med och driva på utveckling. Definitivt inte sättas i någon form av utvisningsbås bredvid och ens tro att ett företags väl och ve stöds därmed. Definitivt en lärorik förmiddag.

Tisdag, strömming. Visst fungerade det och var ganska gott till och med. Men ändå knappast finns det därmed plats bland mina egna favoriträtter. Och definitivt inte heller de lokalt hyllade burkarna med rutten fisk, med surströmming. Närmast ociviliserat äta i andras närhet?

Attacker i annan form. Ukrainas återtagande av fädernas jord. Södra delen av landet tas tillbaka sakta men säkert. Men givetvis med stora förluster. Men helt besjälade av uppdraget: ut med ryssarna. Ett krig med så enormt mycket lidande, blod, skadade, dödade. Som fått pågå sedan den 24 februari. Och säkert kommer pågå tills någon gör välgärningen att röja galningen ur vägen. Samtidigt – hr mycket får ryska folket betala för det här och säkert också få betala sedan freden tvingat sig på. Ett land, ett folk som kommer få betala dyrt för dårskapens ledarskap.

Klart jag tagit del av samhällsekonomiska beräkningar av det länge planerade höghastighetstågets dragning söderut. Nu har brödraskapsrörelsen L – M – Kd – SD slutit sig samman och sagt nej. Får givetvis diverse konsekvenser. Frågan kvarstår. Finns de kvar de där 799 miljarderna eller omfördelas de i andra projekt? Och vilka är de? Hur har de processats fram? Är det begåvningsreserven ”Enkel biljett till Kabul” som fått sin vilja fram?

Kontakt med älg på länsväg. Visst blir det skador. Bistod under eftermiddagen och fick bilen besiktad inför lagning. Fullt klart; blir mycket dyrt åtgärda. Försäkringsbolaget lär återkoppla. Känns tryggt med seriöst försäkringsbolag.

Kanelbullens dag. Snittpriset ökat med 16% sedan i fjol. Och så den där jätte bullen i Haga, Göteborg. 105 kronor per bulle. Tryckte i mig en variant idag. Dock normal storlek. Tillverkningsort Österfärnebo. En mycket god variant.

Finns förhoppningar. Även om de ligger långt framför. Förhoppning att Sandviken bandy kan få åter de två allvarligt skadade pjäserna. Inte i morgon, inte i övermorgon – men långt där borta. Förhoppningsvis, kanske.

För enda hockeylaget – i hjärtat. Startat tufft. Och torsdag smäller det – vs – Leksand. Dock utan Simon Bertilsson som stängts av de kommande två hemma matcherna. Tungt avbräck med generalen på sidan om. Avstängd för en tuff tackling. Där han hade ögonkontakt med den som tacklades! Men där densamme i rädsla tryckte ned sitt eget huvud som därmed fick smällen! Svenska Ishockeyförbnndet – hoppsan.

Vandrade iväg. Till min tabata träning som ikväll hade en form av annat stuk. Men gick ypperligt det också. Fixade för att komma hemöver igen och möta alla som var fullt inne i et utvecklingsmöte – kring församlingsrådets uppdrag och framtidsplanering. Härligt med engagemang som bygger på eget ansvar och egna ambitioner.      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar