tisdag 13 september 2022

Framryckning, blått och gult vs rött

 

Dansen går vidare. Eller vad det nu heter med processen vem-tar-vem. Ett ämnesområde som får många journalister att formligen frossa i. När missnöjets röster rushar rakt ut i fritt fall finns det sällan något som fångar upp. Plötsligt blir allt fasansfullt. Alla former av att klara av relatera till annat, andra, upphör fungera.   

Mycket är väl fungerande men utmaningen måste vara at försöka göra det som är bra än bättre. Inte slå oss till ro och utgå från att andra representerar den goda fen. Alla måste vi bidra. Det är tillsammans vi gör varandra bättre.

För de politiska partierna som inte nått fram måste det också finnas plats för självrannsakan. Vad har vi gjort, vad har vi kunnat göra än bättre. Vilka fel har vi gjort och varför har det blivit si eller så. Det är inte hållbart ställa sig framför en spegel och skylla på andra.

Morgonmöte givetvis. Ärenden som ska rullas vidare i beslutskarusellen. Och som fångas in i respektive partis ständigt pågående process. Allt är sig likt. Fungerar det inte så handlar det inte om ärenden, inte om tjänstemanna stöd. Utan om brist i egen organisation, brist i ansvarstagande och ej fungerande struktur.

Blev också tid för en form av analys i en mindre gruppering. Just sådan sittning som sammantaget innehåller så mångt av tydlighet, så mångt av klartext. Sittning som tar upp bakgrund, nuläge och framtid. Just det där viktiga i att göra varandra bättre. Tillsammans i förtroende.

Jakt. Inte mitt huvudämne. Men för en närstående så ytterst viktigt. Något kan jag ju bidra med och därav utflykten. En helt annan fråga om det blev något som var efterlängtat. Men med aktuellt kvitto finns ju alltid möjligheten till att byta till annan vara.

Byta land med varandra. På något speciellt sätt. Nu har varit några dagar av ukrainsk framryckning. Ryska styrkor som fått retirera ända tillbaka in i sitt eget land. Krig och kamp som omspänner väldigt mycket offrat blod. Som gör slagfälten allt rödare och samtidigt det kontinuerliga lidandet. Kapitulation kommer aldrig stå skrivet på Putins lista. Däremot ständig förödelse. Putin har hamnat i ett läge där enda möjligheten heter seger eller sin egen förintelse. Utan att han faller så kommer det ryska folket med säkerhet få en mycket jobbig framtid.

Din lokala tidning. De absolut två bästa debattartiklarna inför valet – införda nu efter det att detsamma hållits! Blott en tillfällighet eller beräkning bakom? Fick ju i alla fall presenteras, sent omsider. Föga överraskande.

Vrida och vända. Förhandla och rapportera. Eller är det viktigaste att ha förtroende? Åsikter som månne glider isär. Men ändå så viktiga att få lyfta fram. Krav ställs med absolut krav på tankar vad som stärker, nu som framledes. Med i varje fall en framtidsbild som omspänner fyra år.

Avslutade med skrivningar. Det där om demokratins spelregler. Att var och en äger rätt och ska uppmuntras komma dit till valurnorna och säga sin egen mening. Oroande att väljarskaran minskat så stort. Ett skott i demokratins förskepp?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar