fredag 2 februari 2018

Kommundagar!


Framgång ska naturligtvis firas. Spela VM och vinna en kvartsfinal i världskonkurrensen – stort. Fast samtidigt. Kvartsfinal i bandy VM. Sverige vs Ungern! Något svårt hetsa upp sig för. Vinst också. Med 16 – 3. Något förvånande månne att magyarerna kan producera tre kassar. Men ändock mer förvånande om det är någon som firar det hela.

Hägg eller inte. Numera inte. Häggen där vid tomtgränsen rasade ned under natten. Snötyngd och kraftig blåst och det gamla trädet höll inte längre. Ligger som en avsomnad mastodont rakt över car porten. Ser det på bild – på avstånd. Något för långt mellan hotellet på Arlanda och hemmet där på Sörbyvägen. Smsade Emil och ställde den tydliga frågan; Har du tid med din motorsåg. Tur at jag var bortrest, annars hade min bil stått där i fall linjen. Blir en spännande väntan på lördag eftermiddag. För att mer nära upptäcka om väglaget ger mig möjligheter till en trygg hemfärd.

Mäta droganvändandet kan man göra genom att göra de där proverna på avloppsvattnet. Det som Gävle gjort sig känt för. Nu redovisas sämre siffror än i fjol. Eller uttryckt i flera upptäkter. Senaste mätningen visar att förekomsten av kokain har skjutit i höjden till 330 doser. Det kan jämföras med samma mätning 2016 som visade på 233 doser.

Analysen är tydlig. Valet i höst kommer stå väldigt kraftfullt kring hälsovården. Som en väsentlig del i tryggheten. Gott att alla kämpar hårt för att kunna greppa ordförandeklubban i just hälso- och sjukvårdsfrågorna. Det som verkligen berör. Och vågar släppa mundiarrén till förmån för aktivt handlande. Att tro på sig själv är också at vilja göra skillnad. Ha tilltro till vem man är, vad vi vill uppnå. Ha det äkta drivet. För stora skor glappar. För stor käft som inte är konkret och skapar med aktivitet, förståelse glappar än mera. 

Kommundagar. Många bekanta, men också nya ansikten som travar in med nya erfarenheter, nya berättelser. Vissa avlägsnas. Vissa frivilligt, vissa i nomineringsarbetena. Vissa anses för gamla, för gamla och motverkar förnyelse. Åldrande. Precis som att det inträffar vid viss ålder! Men man måste ju varje dag stiga upp, göra sig i ordning, och jobba på, i sina väldigt långa dagspass. Det går inte att ta ledigt från åldrandet, det pågår varje sekund, dygnet runt. Ändå kommer beskeden ibland – för gammal. När nya konstellationer redan inträtt så är det bäst att gamla formellt stiger av. Dubbelspel är sällan eller aldrig den mest optimerade vägen för framgång. Går aldrig ha två grupper med samma uppgift/uppdrag.

Sätta upp mål. Dela stora mål i mikromål. Få stöd – känna stödet från de sina. Motiveras. En föreläsning om kraften som kan blottläggas genom äventyraren och idrottaren Aron Anderson. Om den starka lagandan och om den positiva mentala inställningen, om mål och motivation och konsten att njuta under vägen fram till målet. En föreläsning som säkert alla skulle behöva ta in och reflektera kring. Allt annat än förtal, allt annat än att sprida förtal. Istället göra det lättare. Sluta aldrig kämpa – se möjligheterna.

Västernorrland. Igår en person hittad död i sin bil i snöovädret. Idag tre andra personer hittade döda på olika platser, men nära sina hem. Väderleken är inget att leka med. Plötsliga skiftningar kommer med säkerhet bli allt mer dramatiska. När vi kan dra vårt strå till stacken, när vi inser makten av utsläppsfritt istället för enbart fossilfritt, när vi inser betydelsen av att bygga i trä – då drar vi vårt strå till stacken.

En direkt fortsättning på allt annat. För så är traditionen, så påbjuder traditionen. När Centerpartiet träffas handlar det om gemenskap och mycket dans. Ingen anledning bryta traditionerna nu heller. Ett – två – tre ihop. Fungerar fortfarande som Gerhard Gustafsson från Österfärnebo lärde ut – en gång i tiden.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar