måndag 5 februari 2018

I kylans kniptvång


Nyheter från vårt län denna kyliga morgon. Antal bussar som inte klarar kylan, inte klarar av att startas. Så som det kan vara när vi inte sätter i den där kabeln till motorvärmaren – som kan vara avgörande. Eller när vi ännu ej klarat av ställa om kollektivtrafiken till utsläppsfritt och fullt ut introducerat vätgas som drivmedel. Testat utan problem i alla fall ned till minus 43 grader! Finns ju något orakel som ifrågasatt det. Men kliver inte fram ur mörkret så att den personen går att bemöta!

Morgonrapporten på Stadshuset säger minusgrader hos oss på mellan minus 19 och 24 grader. Rena rama Sibirien. Samtidigt njutningsfullt att se solen leta sig upp genom det kyliga täcket.

Klart det är ett utvecklingsområde. Ett helt nödvändigt område. Sker så himla mycket men knappast så mycket av koordinering. Tekniken finns där, förutsättningarna finns där, kunskapen finns där, insikten finns där. Knappast bättre förutsättningar någon annanstans. Lagring av energi. Känns som vi har rätt kunskap som håller i pennan. Och som dessutom borde ha helhetstänket som är nödvändigt ha i grunden.  

Driftsäkerheter, ökade kostnader, ej utvecklat område, erfarenheter (dock ej specificerade). Kom äntligen åt beslutsunderlaget och kommer givetvis få det fakta granskat. Finner jag oklarheter eller fejkade uppgifter så måste ambitionen bli att få till konceptet hela havet stormar. Kritisk granskning handlar inte främst om att sänka personer/slutsatser. Men väl att få tydliga och sanningsenliga svar på de frågor som känns adekvata.  

Stormar gör det också sedan Iran dömt en forskare vid Karolinska Institutet till dödsstraff. Iran som ofta utmärker sig till något primitivt. Med en helt obefintlig rättssäkerhet. Slår vakt om dåtiden – när dåtiden var som allra värst. Knappast att Sverige helt själv når fram, här behövs det ett aktivt handlande av ett enigt nationellt forum. Forskarens öde ligger mycket i händerna på Sveriges utrikesminister. Men då fordras säkerligen betydligt mer vassa tankar och agerande än för Fikru Maru.

Från minus 52 miljoner kronor till plus 22 miljoner kronor. Också det en resa. Men inte så dramatisk i ”någon riktning” som media lätt beslår siffror med. Kanske behövs mer kunskap och insikt innan pennan glider iväg över papperet.

En halv vecka sedan. Av olika anledningar, främst bortrest. Så det blev en form av comeback till mamma. Inte så länge utan får planera lite längre tid i morgon eftermiddag. Idag hade hon liksom övriga boenden förärats tårta. Något som hon inte var sen att informera mig om. Liksom hon uppskattade besöket från Ann-Marie och Ingrid.

One men show. Ord som systematiskt osynliggörande. Och stämpeln är mycket tydlig. Helt fästat på Vänsterpartiet. Eller med andra ord – i allra högsta grad toppstyrt. Osynliggjorda kvinnor. Fast falangstrider kan finnas i andra partier också.

Nervös marknad. Massiv börsuppgång på kanske 30% bryts nu av med ett stort fall. Något som nu drabbar USA. Det som vanligen drabbar just en överhettad marknad. Vilket inte alls är Trumpiska fejknyheter.

Batterifabrik. Idag ett steg framåt med nationell finansiering. North Volt kanske blir en realitet i såväl Skellefteå som Västerås – i alla fall. Men så är det detta med litium, med kobolt…..

Sparken men lönen! Dan Eliasson sparkades som polischef men kliver in som chef för MSB med 160.000 kronor i månadslön. 50.000.kronor högre månadslön än sin företrädare. Gäller ha ”de rätta kontakterna”.  

Kvällsträff på Sjösunda. Många åsikter och förslag som borrade sig genom luften. Flertalet av dessa värdefulla att förädla vidare. Med Lykke vid tangentbordet blir det säkert också serverat inom tiden för remissvaret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar