tisdag 1 september 2020

Stillasittande dag


Att inte kunna jämföra. Inte diskutera resultat. Över huvud taget inte få se resultat. Mycket märkligt i modernt tidevarv. Men som nu är beslutat. Skolornas resultat ska vara hemlighållna. Har ingen betydelse? Inte när alla skolor är jämlika och lyckas lika bra. Fast det är ju en utopi. Inte jämföra är inte något för et modernt samhälle. Motiveras med att skolorna måste få ha sina hemligheter och att annars så kan affärshemligheter avslöjas. Korkat från första stavelsen till den sista. Skolorna är till för den enskilde eleven som också måste få göra valen att gå i skolan där han/hon tror sig få bästa stödet, uppnå bästa resultatet.

Presenterades dock först av Skolverket vilka femton skolor i vårt eget län som har de allra största problemen. Och återfinns i den gruppen, fyra skolor från min egen kommun. Vilket varit allom bekant.
Idag. Vi tog alla i styrelsen till oss utredningen runt Skolhusplanen. Nu kommer remiss arbetet igång. Samtliga nämnder har uppdraget, liksom alla våra politiska partierna. Griper tag i saken. Våra två ordföranden i kretsstyrelsen som sätter ihop en representativ grupp för remiss svaret. Och med ordförande/sammankallande med ledaregenskaperna. En utmaning som vi inte får tappa bort. I allra högsta grad en seriös uppgift. Vacker morgon som tog emot mig när ögonen vecklades upp. Morgonrutinerna men samtidigt också glädjen att krydda livets väckelse med de vackra solstrålarna.

Varit många sittningar nu. Med paret Erika & Anna. Nog så viktigt ämnesområde. Ledning & Styrning. Många ingredienser i dylikt uppdrag när komplexiteten stavas politisk styrning och ledning. Men återigen blir det enkelt tycka till när duon bjuder in.

Vindkraftsetableringar. Bra föredrag och god bild av det presenterande företaget. Blir än mer intressant få höra hur projektet tas emot när det nu blir offentlig handling. Det enda jag med bestämdhet vet är att vissa kommer ta emot det här med välvilja, medan andra skulle vilja bekämpa etableringen helt och fullt.  

Samma ämne – på sätt och vis – men ändå litet annorlunda. Hur vi ska få fram tillräckligt med energi – och detta med råge. 3 stycken 132 kilo volts ledningar – det är kräm det – in facto. Klart det ska fixas, på något sätt. Och ge oss alla dessa möjligheter.

Byggnader – uppenbart svårt. Såväl bestämma oss, som ekonomisera, veta var de ska ligga. Hur tomställda ska betalas. Och inte minst ha aktuella underhållsplaner. Svårt förstå att de ska vara hemliga, om de nu över huvud taget finns.

Fattas det en speciell kompetens i ett fotbollslag. Då letar man rimligtvis efter dylikt. Om det finns ett helt speciellt område med helt speciella förutsättningar. Då letar man väl efter det som borde passa – och inte söker efter vad som helst. Ett område som har speciella möjligheter kan omöjligt annonsera ut sig och eftersöka vad som helst. Måste ifrågasätta kompetensen.

Trött afton. Avbokade tabata träningen. Men cykeltur i alla fall. Denna afton Berga turen runt. Vaknade i varje fall till. Till en TV afton. Och funderingarna. Vad hände i Sandviken. Två personer gripna för mordförsök. Medan offret möjligen klarade sig. Med antal knivhugg. Motiv – kan det vara narkotika?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar