måndag 14 september 2020

Friheten att få tänka

 

Skillnaden mellan diktatur och demokrati. Att öppet kunna diskutera, öppet få ha åsikter. Och att inte förringa personer om tycker till. Klart det är enklare med besser wisser ställningstaganden. Men lite märkligt i närtid. Förringa vad som sker i länder om Belarus men bli besviken att personer har åsikter i nutid och kring aktuella frågeställningar!

Har själv alltid också tyckt att det enklaste är att man själv har insikt i allt. Och är klar i att den egna åsikten måste vara allas. Skulle det vara något problem är det bara tillsätta en utredning och bestämma vad den ska komma fram till. Får passa sig för personer om kallar det skendemokrati.

Aktuellt ämnesområde hos oss just nu. Framtidens skola. Glädjande med så många åsikter. Nu gäller det tvätta av tydligt vilka uppfattningar vi själva har. Prova dem, vrida på dem. Väga dem mot annat. Att ta i detta ämne är oss inte främmande. Hade ju framme ett eget material till vidare diskussioner redan i februari. Men då fanns det ingen matjord med tillräcklig fräschhet för att så tankarna i någon enda form av drivbänk.

Receptet är alltid att prata med varandra och inte om varandra. Liksom att ta till sig och uppskatta åsikter även när de inte är de om jag själv alltid bär på mig. Ett steg framåt betyder att man i alla fall tappar jordkontakten en stund när ena foten är i luften. Det som är förutsättningen för rörelse och förändring.

Mycket som hinns med på en lunch. Speciellt när den intas tillsamman med personer som både kan ta som giva. Flera av samma vana så utvecklas säkert också saker och ting som löser specifika utmaningar. Och när man också hamnar på rätt ställe, med kvalitet i maten, så blir det än enklare dras dit. Da capo anbefalls.

Randas snart ett fullmäktige. Blir också uppenbart i minimalt format. Eller som det numera kallas Covid -19 utseende. Riktigt tungt blir det mer allteftersom hösten inträder. Känns tyngre i oktober och än tyngre i november månad. Nu antal frågor som riktas i olika format; motioner, interpellationer liksom frågor. Antal får jag själv ta ansvar för. Och blir det diskussioner i andra avsnitt så går jag gladeligen upp där också.

Smittspridningen i Sverige minskar – men i övriga Europa – en bitter höst med ökande siffror. Varning måste utfärdas för utlandreor. Från Sverige – landet som fick så mycket ris för sin hållning i början av pandemin. Men nu!

Smittspridning som ökar. Dårskapen mellan Putin och Lukasjenko. Östra Europas snedseglare som borde ha gjort sitt för så många år sedan. Men klamrar sig kvar vid makten genom att äga den enhet som aldrig klarar av att tänka själva. Militären i dessa länder.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar