torsdag 26 september 2019

Nyfikenhet, Framåt


När saker händer – då händer de. Nyfikenheten är fortsatt stor, eller större än någonsin. Trappa ned eller bli utkastad? Framtiden visar väl vad svaret blir.

Gårdagens möte kring det Glokala Sverige var tydligt i vilken väg vi måste vandra. Men också förståelsen at det gäller få med sig alla så det inte bara blir springa iväg och så står många kvar på stationen, eller går till och med åt ett annat håll. Liksom att i förändringsprocess gäller det få med nej krafterna från början. De kan också ge en annorlunda bild, annan dimension. Man måste vara klar för att många inte vill klampa in i en framtid som man inte känner sig bekväm i. Den kan ju också ses som hotande. Något skrämmande. För många är tryggheten i att alt ska vara som det alltid varit. Och även längre bort än dåtid. Naturligt för oss som människor. Och då är det lätt klappa till de som försöker trampa upp nya vägar och som ibland misslyckas. ”Vad var det jag sa”. Tolerans och nytänk är för många inte den bästa grenen.

Slutsatsen från den Glokala träffen. Hållbarhetsfrågorna måste finnas överallt. Oavsett om det handlar om Region eller Kommun är det övergripande frågor som det ska vara tryck på inom alla våra verksamheter. Liksom i att det offentliga måste gå före. Det finns tre dimensioner att beakta. Tydligt – utifrån deltagandet – vilken dimension som har övertaget.

Tågade vidare. Som det anstår sträckan Stockholm – Karlstad. En sträcka som kunde varit fylld med arbetslösa i Sverige. Om alla arbetslösa var uppradade med en meters lucka skulle det räcka till hela sträckan. En enorm utmaning få in den kraften i arbete och få bidra till samhällsbyggandet. För oss alla det vi behöver. För vi har en enorm brist på kompetens i såväl privata näringslivet liksom i det offentliga. Hur ska vi kunna besätta alla de tomma jobben. Och alla de jobb som blir tomma på grund av den demografiska klockan.

Direkt in i hetluften. Givetvis är Klimat & Miljöfrågorna ytterst viktiga. Och jag hamnade direkt på kvällssittningen i Kommittén för det området. Blev midnatt innan dimmorna skingrades. Något nytt som hade införts ”instämmer i inriktningen”. Liten annan betydelse möjligen, än tidigare ”anses besvarad”. Klart jag skulle vilja ha haft bifall till min egen motion. Som dock fick den nya beteckningen; instämmer i inriktningen. Med motiveringen att man redan arbetar i den riktningen. Mina ambitioner är kanske lite för framåtsyftande och utgår från den stora skillnaden mellan fossilfritt och utsläppsfritt. Sakta rinner Rhone. Och kanske det räcker att riktningen är tydlig. Allt det här som uppstart på Centerpartiets stora stämma efter just Klarälvens strand.    

Kul möta Gävleborgs teamet. Som kommer förändras något över dagarna och inom dagarna. Vilket kanske kan ses som något ovanligt. Förändringens vindar blåsa, även här. Bara bejaka det nya.

Vet inte om det var så kul träffa Martin. Kommentaren var så given. Handlade om Leksand vinst mot Brynäs tidigare i veckan. Men undantag får aldrig bli en vana. Den segern kommer aldrig upprepas. I alla fall inte innevarande säsong. Nästa fight skulle jag gärna vilja uppleva just tillsammans med Martin! Trots att han då skulle bli ytterst besviken. Håller honom gärna med tröstande näsduk och en varm tröste kram.

Trevligt. Mårten med Nya Ostkustbanan. Kul, intressant intervju. Trevlig kompis med massor av intellekt. Och fanbärare för olika former av nödvändiga infrastrukturfrågor. Åter mycket lång afton, pareras med många tidigare morgnar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar