onsdag 11 september 2019

Att våga släppa taget


Synas är att finnas. Att inte synas – finns man då? Sedan kan man synas på olika sätt. Väldigt populärt vara aktiva i att vara nej-sägare. Enkelt sätt bli populist och få medialt uppslag. Finns ju till och med mästare i detta. I geografisk närhet. Fordras mycket, mycket mera om man vill vara i ansvarigt ledarskap. Tillit – förtroende byggs upp långsiktigt och med betydligt större kunskap.

Hamna rätt. Fordras träffar, gruppmöten. Komma till tals och förstå den seriösa hållningen. I allt detta krävs personligt ansvar och förstå kopplingen till helheten som kräver insikter hur allt hålls samman. Helheten som alltid är större än bara delarna för sig.

Heldagsmötet idag klargjorde att vi inte bör delta i drunkningssamtalen utan hålla fanan högt och ha ambitionen att vara seriösa – även när andra bjuder upp till sparkar a la lågscenarieform.

Baxats så länge. Kring ämnet palliativ vård. Helt utan verklighetsuppfattning. Fjärran från hur verkligheten redan är. Det är trångt bland popu(L)ismens olika röster idag.

Intressant föredragning runt hela konceptet som ingår i det regionala utvecklingsansvaret. Regional utvecklingsstrategi. Måla upp var vi vill hamna, men utifrån en nulägesbeskrivning som är accepterad av alla. För det är likartat svårt orientera om vi inte är överens var vi befinner oss. Diskutabelt vad som rapporterats in i underlaget från vardera kommunen. Känns det som i varje fall. Men ett utmärkt material att nu plocka till sig lokalt, fundera kring, dra slutsatser på. För det här kan också vara det som behövs för att kunna föra det politiska samtalet och fylla i de tomma kunskapsområdena lokalt.

Hålla en grupp levande. Gäller mata densamma. Vilket inte alls är detsamma som att dränka med allt möjligt. Utan ge det som var och en bedömer som värdefullt tillgänglighet till. I samtalsform. Det egna ansvaret är alltid avgörande. Går inte ha ambition mata vuxna ansvarstagande personer på samma sätt som man matar fågelungar.

Långt eller kort. Resan gick kvällstid till Falun. Föreläsning, bollande runt ledarskap, uppnå sina mål, sätta mål, skapa delaktighet. Arbeta som en modern ledare borde göra.

Att kunna allt måste först identifieras i vad som menas med allt. I Facebook flödet skriver vi alltid om vad vi gjort, vad vi tänkt månne. Men aldrig om vad vi valt bort. Blir lite av fake news. Blir et forum där vi matar oss själva med negativa tankar i jakten t göra allt. Borde fundera på att ifrågasätta själva det vi tänker! Genom att vi matar oss självamed så många negativa tankar. Förmå oss att själv kunna vara kritisk mot den egna hjärnan. För at istället våga och klara av att berömma oss själva. Att klara av göra egna val. Våga gå vår egen väg. Att till och med göra mindre för att uppnå mera. Visdomsord från en äldre cyklist som klarar av göra resultat fast hon börjat i sen ålder, gjort karriär, skaffat barn. Men producerar!

Huvudföreläsningen, bara den två timmar. En resa i hur agera, hur sätta mål, hur uppnå resultat. Bygger mycket på delaktighet, göra andra bättre, skapa laget. Att klara av att berätta historien. Inte alla klarar av detta. Till och med väldigt få klarar den rollen. Att leda en organisation genom att ställa frågor. Att våga vara ledare fast man vågat ta steget utanför den trygga boxen. Allt för många organisationer väljer ett helt annat ledarskap. Som man vågar vara trygga med. Klarar av att stava till förändring, innovation – men sällan förverkliga orden till praktisk tillämpning. En rädd organisation blir aldrig framgångsrik. Vågar vi låta tusen blommor blomma?       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar