söndag 15 september 2019

Inne eller ute


Alla dagar, olika teman. Idag handlar dagen om Medmänsklighet. Och passande nog tar sig Jansson Eskilstuna, kommunstyrelsens ordförande och representerande (S) ton. Känner uppenbart just idag at det blåser. Och från vilket håll det blåser. Och mot vilket parti det blåser motvind. Vill nu få slut på invandringen, begränsa till antal. Liksom inskränka på asylrätten. Och tydligen just idag – Medmänsklighetens dag.

Och avsändaren från Eskilstuna kommun. Som precis som den egna kommunen byggts upp från invandring. Men precis nu så känns det angeläget från toppen att fånga upp de vindar som blåser så de bär sitt eget politiska uppdrag – och parti - framåt i opinionsmätningarna.  

Kapitalet för att bygga företag och företagsamhet? Naturligtvis behövs reda pengar, tillgång till just kapital. Men också en fungerande tjänst, en fungerande vara/produkt. Men ingenting fungerar om det saknas tillgång till adekvat arbetskraft. Det som eftersöks febrilt från privata företag likaväl som inom offentlig verksamhet. Saknas tillgång till personal faller precis allt. Att inte klara av att utbilda till vad arbetsmarknaden har behov av ligger givetvis på individen – men också på hur vi organiserar oss, politiskt fattade beslut.    

Oacceptabel arbetskraftsbrist – i högkonjunktur – samt oacceptabla arbetslöshetssiffror går liksom inte ihop. Mycket hög andel av arbetslösheten finns hos de som är födda utanför nationens gränser. Men säger möjligen mer om vårt eget misslyckande systemtänk än om individens tillkortakommanden. Att vi saknar förmåga förädla tillgångarna vi har till förfogande – den enskilde människan.

Tidig morgon. Bedömer jag det till när klockan pinglar 06.00 – en söndag morgon. Fanns ju tid fixa frukost, dusch, tidningsläsning. Samt plocka ihop de handlingar som jag faktiskt har på papper. Ombudsträff i Bollnäs för de som ska tjänstgöra på vårt eget partis stämma i Karlstad. Blev plocka ihop de som ville ha lift med till dagens samlingsplats – Bollnäs folkhögskola.

Speciellt uppdrag, tränga in i 900 motioner. Med alla sina att-satser och nyanser. Och i många fall hanteras i klump. Definitivt inte det enklaste uppdrag jag tagit del utav. Vet med säkerhet att det blir en hel del sittningar på fläsket. En hel del tunga ögonlock. Mycket funderande och lite med sömnen. Så är det med säkerhet och inga reservationer emot.

Snabbåkning eftermiddagen idag. Från Bollnäs till uppdraget som kyrkvärd i Årsunda. Klockorna ringde in 16.00. Idag temagudstjänst med historien runt altarskåpet. Ett av de ytterst få med Maria som temafiguren. De få som finns kvar i Europa av betydligt sämre kvalitet. Just det här stått där sedan tillverkningen 1510, på plats 1520. Och det förgyllda kvar i sina originalfärgningar. Inget tillägg på detta! Fantastiskt. Har säkert haft så många olika individer framför sig. Så många historier som passerat revy. Helt fantastisk historia.

Hårda tag mot kriminalitet. Spränga gängmentaliteten. Verkar vara en självklar uppfattning nu. Men kriminologernas tyckande ikväll har ingen tagit sig an, ingen analyserat. Att hårdare tag också är en fara för ytterligare kriminalitet! Slutsatsen uppenbar; Det finns inga qvick fix lösningar.

Missade – naturligtvis – Carl-Henriks födelsedagsfirande. Det skulle ju äga plats idag. Men utan mig. Men övertygad att han också vet vad han betyder! Förut, nu och alltid.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar